Gospodarka » Narzędzia

Nowa wycinarka do płytek Skil Masters

Na rynku pojawiła się nowa wycinarka do płytek z linii Skil Masters. Model 1450 umożliwia cięcie po liniach prostych, krzywiznach oraz wycinanie okręgów w różnych materiałach.

To odpowiednie narzędzie dla pragmatycznych profesjonalistów poszukujących efektywnych rozwiązań za przystępną cenę. Produkt dostępny jest w sprzedaży od stycznia 2010.

Nowy produkt dla pragmatycznych profesjonalistów
Elektronarzędzia Skil Masters zostały zaprojektowane z myślą o wymagających użytkownikach, którzy potrzebują wykonać pracę szybko i efektywnie, nie angażując dużych nakładów finansowych. Poszerzenie oferty o nowy produkt jest wyjściem na przeciw oczekiwaniom profesjonalistów. Produkt sprawdzi się w pracy glazurnika, rzemieślnika, czy instalatora - wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba wycinania różnych kształtów.
Ze względu na ekstremalną prędkość dochodzącą do 30.000 obr./min produkt jest w stanie przeciąć niemal każdy materiał. Dodatkową zaletą jest możliwość wstępnego wyboru prędkości obrotowej. W wyposażeniu standardowym wycinarki 1450 znajduje się zestaw pięciu wielofunkcyjnych końcówek tnących oraz specjalna końcówka do cięcia glazury.

Przystawka do wycinania okręgów
Komfort i bezpieczeństwo użytkowania modelu 1450 zapewnia ergonomiczna konstrukcja i miękki uchwyt taśmowy. Dzięki tym cechom użytkownik może w łatwy i precyzyjny sposób prowadzić narzędzie wzdłuż zaznaczonych linii. Odpowiednia przystawka (załączona w wyposażeniu standardowym) sprawia, że urządzenie można wykorzystać także do szybkiego i wygodnego wycinania okręgów o dowolnej średnicy. Jest to bardzo pomocna funkcja w pracy profesjonalnych użytkowników.

Wytrzymała konstrukcja i mocny silnik 500 W
Model 1450 odznacza się wytrzymałą konstrukcją i posiada zabezpieczony przed pyłem włącznik, który doskonale znosi trudne warunki, w jakich często pracują użytkownicy. Silnik 500 W zapewnia odpowiednią rezerwę mocy do wykonania każdej pracy związanej z cięciem. Aby dodatkowo zwiększyć komfort i zapewnić czystość w miejscu pracy, wycinarka została wyposażona w adapter do odsysania pyłu. Przewód zasilający o długości 4 m zapewnia odpowiednią swobodę pracy.

Solidna, płócienna torba narzędziowa w wyposażeniu
Podobnie jak większość elektronarzędzi linii Skil Masters, także nowa wycinarka, jest wyposażona standardowo w solidną, płócienną torbę narzędziową. Torba umożliwia łatwe przechowywanie samego narzędzia oraz akcesoriów, przystawek i zestawu narzędzi ręcznych, potrzebnych profesjonalnym użytkownikom w codziennej pracy.

Sugerowana cena detaliczna brutt (luty 2010):
- wycinarka rotacyjna model 1450 - 399 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie przedsiębiorstwem technologiczno-usługowym. Poszczególne działy przedsiębiorstwa: Technika motoryzacyjna, Technika przemysłowa oraz Dobra użytkowe i techniczne wyposażenie budynków, w których zatrudnionych jest ok. 270 tys. pracowników, odnotowały w 2009 roku obrót w wysokości ok. 38 mld euro. Grupę Bosch reprezentuje spółka Robert Bosch GmbH oraz przeszło 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Z uwzględnieniem dystrybutorów, Bosch jest obecny w ok. 150 krajach na świecie. Światowa organizacja, na którą składają się ośrodki badawczo-rozwojowe, fabryki oraz sieć dystrybutorów jest filarem rozwoju przedsiębiorstwa. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3,5 mld euro na badania i rozwój oraz zgłasza do patentu ponad 3000 innowacji. Produkty i usługi Bosch poprawiają jakość życia ludzi, oferując im innowacyjne i praktyczne rozwiązania.

Przedsiębiorstwo, które początkowo nosiło nazwę „Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki", zostało założone w 1886 roku, w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861 - 1942). Społeczno-prawna struktura spółki Robert Bosch GmbH zapewnia Grupie Bosch niezależność i samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu tworzyć dalekosiężne plany oraz inwestować w ważne dla przyszłości firmy projekty. 92 proc. udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji Robert Bosch Stiftung GmbH. Prawem głosu dysponuje większościowo instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG, która pełni funkcje rynkowe udziałowca. Pozostałe udziały w spółce znajdują się w rękach rodziny i spadkobierców Roberta Boscha oraz spółki Robert Bosch GmbH.

Działalność Grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel, Rotozip, CST/berger oraz urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50 proc.).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap