Gospodarka » Przemysł

Nowatorskie technologie dla rozwoju polskiego lotnictwa

KGHM Ecoren członkiem Polskiej Platformy Technologicznej Lotnictwa, organizacji opracowującej strategię dla tego sektora krajowej gospodarki. Spółka - dzięki innowacyjnym badaniom m.in. nad renem sferycznym i nadstopami - może wnieść znaczący wkład w prowadzone i planowane projekty rozwojowe.

Powstające od dziesięciu lat platformy technologiczne są wspólną inicjatywą Komisji Europejskiej, międzynarodowego przemysłu, środowisk naukowych oraz instytucji finansowych. Mają za zadanie ułatwienie współpracy różnych podmiotów i realizowanie kluczowych projektów naukowo-technologicznych, o strategicznym znaczeniu dla europejskiej gospodarki. Polska Platforma Technologiczna Lotnictwa (PPTL), która opracowuje strategię rozwoju i badań nad przyszłościowymi technologiami, zrzesza ponad 30 różnych podmiotów związanych z  tym sektorem. Od lutego jednym z członków jest również KGHM Ecoren.

- Przystąpienie do konsorcjum Polskiej Platformy Technologicznej Lotnictwa jest dla nas sporym wyróżnieniem. Jesteśmy przekonani, że będziemy mogli wnieść cenną wiedzę i współpracować przy tworzeniu innowacyjnych technologii. KGHM Ecoren to liczący się na świecie producent renu, posiadamy duży potencjał badawczo-rozwojowy w obszarze technologii materiałowych i utrzymujemy kontakty handlowe z firmami z przemysłu lotniczego z całego świata - mówi Janusz Adamczyk, prezes KGHM Ecoren.

KGHM Ecoren prowadzi badania nad nowatorskimi produktami w ramach kilku międzynarodowych inicjatyw, m.in. programu KomCerMet (nowe materiały kompozytowe metalowo-ceramiczne o wysokich parametrach eksploatacyjnych, możliwe do zastosowania w przemyśle lotniczym i samochodowym) oraz nadzorowanego przez Komisję Europejską projektu ProMine. W ramach tego ostatniego spółka z sukcesem brała udział w pracach nad renem sferycznym oraz metalicznymi proszkami nadstopów renu z kobaltem i renu z niklem. Okazało się, że otrzymane nowe produkty charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami, dlatego międzynarodowe konsorcjum zadecydowało o uruchomieniu instalacji pilotażowej, a także demonstracji produktów  użytkownikom końcowym - firmom z branży lotniczej i kosmonautycznej.

Doświadczenia badawczo-rozwojowe Ecorenu mogą być przydatne zwłaszcza w związku z rozpoczęciem programu sektorowego InnoLot. Jest on rezultatem porozumienia podpisanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju oraz przedstawicieli PPTL, które zobowiązuje NCBR do zainwestowania 300 mln złotych w badania naukowe i prace rozwojowe, a także w transfer ich wyników do przemysłu lotniczego. Kwota ta stanowi 60 proc. całego budżetu przedsięwzięcia (wycenionego na 500 mln złotych), pozostała suma to wkład własny członków Platformy. Program InnoLot realizowany będzie w latach 2013-2017, pierwszy konkurs ma zostać otwarty już 20 marca br.

- Ten program jest wielką szansą dla polskiego przemysłu lotniczego na rozwój i skuteczne konkurowanie ze światową czołówką, a dla nas na uczestniczenie w badaniach o kluczowym znaczeniu - podkreśla prezes Janusz Adamczyk. - To ważna inicjatywa, ponieważ wyniki badań mają znaleźć praktyczne zastosowanie w przemyśle.

Działania prowadzone przez Polską Platformę Technologiczna Lotnictwa są kontynuacją chlubnej tradycji polskiego przemysłu lotniczego - jeszcze przed wojną Polska plasowała się w czołówce producentów lotniczych konstrukcji, a takie samoloty jak „Łoś" czy „Karaś" z powodzeniem konkurowały z modelami znanych zagranicznych firm.

Dzisiaj ważnym rejonem dla tej branży jest Podkarpacie. Działające tam od 2003 roku Stowarzyszenie Grupy Przedsiębiorstw Przemysłu Lotniczego „Dolina Lotnicza" (jeden z sygnatariuszy PPTL) zrzesza niemal sto podmiotów: firmy, uczelnie wyższe, samorządy i agencje rozwoju. Wśród najważniejszych uczestników są m.in. PZL Świdnik i Mielec, WSK Rzeszów, Avio Polska z Bielska-Białej, Goodrich Aerospace, MTU. Produktem flagowym Doliny jest śmigłowiec S-70i Black Hawk, zamawiany przez klientów z całego świata. Klaster ten może się również pochwalić wysoką skutecznością w walce o fundusze unijne - podmioty skupione wokół Doliny Lotniczej realizują obecnie kilkadziesiąt projektów o łącznej wartości ponad 2,3 mld zł.

izastraczek