Technologie » Komputery

Nowe komputery HP Compaq 8000 Elite

HP wprowadza na rynek komputer stacjonarny dla firm HP Compaq 8000 Elite, który jest odpowiedzią na zapotrzebowanie klientów zwracających szczególną uwagę na bezpieczeństwo, niezawodność i stabilność dla swojego przedsiębiorstwa.

HP Compaq 8000 Elite jest wyposażony w możliwość zdalnego administrowania jego zasobami oraz w zaawansowane rozwiązania sprzętowe i programowe. Komputer ten wspomaga przedsiębiorstwa oraz klientów z sektora publicznego w optymalnym zarządzaniu zużywaną energią oraz obniżaniu związanych z tym kosztów.

„Niewygórowana cena energooszczędnych komputerów HP Compaq czyni je bardziej przystępnymi dla klientów, którym zależy na funkcjach zmniejszających zużycie energii, bezpieczeństwie i łatwości zarządzania" - powiedział Charl Snyman, wiceprezes działu komputerowych systemów osobistych HP EMEA. „Nasze niezawodne komputery PC o długim cyklu życia są solidną podstawą, na której firmy mogą oprzeć swoją działalność".

Łatwa w zarządzaniu, bezpieczna technologia i stabilny cykl życia

Komputery z serii HP Compaq 8000 Elite są gwarancją długiego cyklu życia produktu oraz rozwiązań spełniających wymagania każdego przedsiębiorstwa w zakresie zarządzania stanowiskami pracy. Intel® Stable Image Platform Program (SIPP) umożliwia użytkownikom  tworzenie i wdrażanie jednolitych, stabilnych platform biznesowych oraz znacznie ułatwia proces planowania i wprowadzania zmian w infrastrukturze IT firmy dzięki gwarantowanej dostępności procesorów przez co najmniej 15 miesięcy.

Ponadto program zapewnia wcześniejsze powiadamianie o planowanych zmianach w ofercie produktów dzięki czemu klienci są informowani o nich nawet z 60-dniowym wyprzedzeniem, co pozwala zminimalizować potencjalne przestoje. Klienci mogą także usprawnić zarządzanie i skrócić przerwy w działaniu stanowisk dzięki nowym elementom pomagającym w zarządzaniu komputerem i całym cyklem życia, w tym procesorom Intel CoreTM 2 z technologią Intel vPro, które poprawiają efektywność działania środowisk komputerowych w przedsiębiorstwach.

Komputer HP Compaq 8000 Elite jest wyposażony w zabezpieczenia HP spełniające najwyższe standardy, które uniemożliwiają dostęp do poufnych danych w przypadku utraty albo kradzieży całego komputera lub dysku twardego. Technologia Drive Encryption z HP ProtectTools szyfruje informacje na dysku, co uniemożliwia ich odczytanie przez osoby nieupoważnione. Dostępny jest także pakiet oprogramowania HP ProtectTools Security Software Suite, który ma wbudowane funkcje bezpieczeństwa, w tym łatwe, jednokrotne logowanie, uwierzytelnianie, ograniczenia odczytu i zapisu, usuwanie plików, a nawet śledzenie i lokalizowanie, co ułatwia działania organom prawnym w przypadku kradzieży.

Niski pobór mocy i oszczędność energii bez pogorszenia wydajności
Komputer HP Compaq 8000 Elite został zaprojektowany z myślą o firmach, które przywiązują wagę do ochrony środowiska. Jest on wyposażony w najbardziej energooszczędny zasilacz HP do komputerów stacjonarnych (sprawność na poziomie 89%), spełniający wymagania standardu 80 PLUS Gold(1). Ma certyfikaty EPEAT® Gold(2) i ENERGY STAR®.

Aby ułatwić przedsiębiorstwom obniżenie kosztów energii, HP wyposaża komputery HP Compaq 8000 Elite w łatwe w użyciu, fabrycznie zainstalowane oprogramowanie HP Power Manager v2.0, które kontroluje zużycie energii przez komputer, łącząc kilka ustawień zasilania w jednym wygodnym narzędziu. Poprzez jedno kliknięcie użytkownik ma wgląd do szczegółowego monitorowania ustawień zasilania i zużycia energii, co ułatwia zarządzanie kosztami.

Komputery dla firm przeznaczone do pracy w wymagających środowiskach
HP Compaq 8000 Elite to technologia klasy korporacyjnej dla firm, które wymagają zaawansowanych funkcji i optymalnej wydajności. Są idealne dla przedsiebiorstw oraz instytucji rządowych, placówek opieki zdrowotnej i instytucji edukacyjnych. Oferują najnowszy chipset Q45 Express, zintegrowaną kartę graficzną GMA 4500, procesory Intel Core 2 Duo lub Core 2 Quad(3), obsługę pamięci DDR3 SDRAM i system operacyjny Microsoft Windows® 7.

Solidność i wydajność komputera HP Compaq 8000 Elite zadowoli także najbardziej wymagających klientów pracujących w bardzo wymagających, wielozadaniowych środowiskach. System umożliwia zainstalowanie maksymalnie dwóch dysków twardych o pojemności 1 TB(4)(5) dla każdego z nich oraz opcjonalnie czytników kart pamięci i gniazda na kartę SD do obudowy typu Ultra-Slim.

Pełna obsługa DirectX10(6) zapewnia ostry obraz wideo i umożliwia korzystanie z grafiki 3D. Dla większej elastyczności HP Compaq 8000 Elite oferuje zintegrowaną kartę graficzną Intel GMA 4500, która zapewnia obsługę dwóch monitorów, oraz dwa gniazda PCI Express x16 umożliwiające łatwą instalację dwóch kart graficznych i korzystanie z czterech monitorów.

Komputer HP Compaq 8000 Elite ma nowoczesną, elegancką, czarną obudowę i jest dostępny w trzech rozmiarach - jako Ultra-Slim Desktop i Small Form Factor dla firm, którym zależy na oszczędności miejsca, oraz jako miniwieża, która umożliwia elastyczną rozbudowę. Zapewnia także bezproblemowy dostęp do elementów komputera dzięki nowej, łatwo otwieranej pokrywie, co upraszcza obsługę serwisową.(4) Ponadto oferuje magistralę Serial ATA (SATA) z funkcją Native Command Queuing (NCQ) i technologią Self Monitoring Analysis and Reporting Technology IV (SMART IV), co umożliwia szybkie przesyłanie danych do zewnętrznych urządzeń pamięci masowej.

Ceny i dostępność
Komputery HP Compaq 8000 Elite są dostępne w sprzedaży od grudnia 2009 r.
z ceną wstępną 430 EUR(7).

(1) Sprawność energetyczna 89% jest dostępna w przypadku obudów typu miniwieża i Small Form Factor. W przypadku obudowy Ultra-Slim sprawność energetyczna wynosi 87%.

(2) Status rejestracji w poszczególnych krajach jest dostępny w serwisie epeat.net.

(3) Praca z systemem 64-bitowym na bazie architektury firmy Intel wymaga komputera z procesorem, zestawem układów, BIOS-em, systemem operacyjnym, sterownikami urządzeń i aplikacjami z obsługą architektury Intel 64. Procesory nie będą działać (również w trybie 32-bitowym) bez BIOS-u z obsługą architektury Intel 64. Wydajność może być różna w zależności od konfiguracji sprzętu i oprogramowania. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.intel.com/info/em64t.
Technologie dwu- i czterordzeniowe mają na celu zwiększenie wydajności aplikacji wielowątkowych oraz wielozadaniowych systemów operacyjnych wykorzystujących zaawansowane możliwości sprzętu.
Do pełnego wykorzystania zalet tych technologii może być niezbędny odpowiedni system operacyjny.
Po zastosowaniu tej technologii nie wszyscy użytkownicy i nie wszystkie aplikacje w zauważalny sposób odczują wzrost wydajności.

(4) Dostępność w przypadku obudów typu miniwieża i Small Form Factor.

(5) W przypadku obudowy Ultra-Slim maksymalna pojemność dysku twardego wynosi 250 GB.

(6) DirectX® 10 wymaga systemu Windows Vista. Windows 7 będzie obsługiwać starsze adaptery DirectX 9 z wykorzystaniem sterownika WDDM v1.0 (Vista). DirectX 10 wymaga sterownika zgodnego z WDDM v1.1 (Windows 7).

(7) Szacunkowa cena detaliczna

ap