Technologie » Komputery

Nowinki technologiczne na rynku telewizji

Na rynku telewizji coraz więcej jest nowinek technologicznych, ale nie wszystkie są lubiane przez klientów. Jedną z nich są telewizory 3D, które jednak nie zdołały podbić rynku przebojem, ani nawet nieśpiesznym truchtem.

Najpopularniejszy w Stanach producent telewizorów - firma Vizio – ogłosiła koniec produkcji tego typu odbiorników, a zamiast tego ma ona skupić się na poprawie jakości telewizorów 2D. A zatem telewizja 3D okazała się, sięgając do terminologii muzycznej, hitem jednego sezonu.

Telewizory firmy Vizio są w Stanach Zjednoczonych tak popularne, jak bardzo w Polsce są niepopularne. Jednak rynek amerykański jest dobrym probierzem nadchodzących zmian. Stąd warto sprawdzić, co piszczy w trawie na Time's Square i Wielkich Równinach.

Pod koniec roku na rynek mają trafić, zaprezentowane już kilka miesięcy temu, telewizory OLED. Wiemy, że będą one bardzo drogie. Obecnie kupując telewizor mamy do dyspozycji trzy rodzaje: LCD, LCD z podświetlaniem LED oraz plazmy.

Nowinki technologiczne znacznie potaniały. W tej chwili 50-calową plazmę Full HD można kupić za około 2300 zł, co jeszcze kilka lat temu było nie do pomyślenia. Nowoczesne telewizory mają mnóstwo ciekawych opcji, jak np. obsługa standardu DLNA, oryginalne funkcje interaktywne, dostęp do usług internetowych czy technologia 3D. Gdyby tego było mało telewizory nowej technologii są supercienkie, przez co świetnie prezentują się w salonie. Same w sobie stanowią ozdobę. Na dodatek zużywają wiele mniej energii niż ich kilkuletni kuzyni.

W obecnych czasach coraz częściej można usłyszeć o inteligentnych telewizorach z android smart TV. Wiele osób ma już te telewizory, ale nie wielu korzysta z możliwości jakie one nam dają. O ile dużo osób korzysta z filmów i programów na żądanie, o tyle już z aplikacji i bardziej zaawansowanych funkcji – tylko garstka. A przecież wystarczy tylko kilka chwil, by okazało się, że do sprawdzenia Internetu nie trzeba włączać komputera, a wiadomości z Facebooka można sprawdzić, gdzie indziej niż na tablecie lub smartfonie. Można zrobić to, a także wiele więcej wykorzystując w pełni funkcje smart TV.

Minix z64 to minikomputer z systemem Windows 8.1, należący do jednej z ciekawszych nowinek technologicznych, a mieszczący się w pojęciu smart TV. Mimo niewielkich rozmiarów jest on w stanie w pełni zastąpić typowy komputer PC. Wystarczy podłączyć go przez HDMI do zwykłego telewizora lub monitora. Na dodatek można go zabrać w każde miejsce. Minix z64 to wyjątkowo ekologiczny komputer. Pobiera do 80 % mniej energii niż w przypadku tradycyjnych komputerów stacjonarnych.

Świat biegnie do przodu, a wraz z nim technologia. Większość nowinek jest bardzo przydatna, ale jak widzimy na przykładzie telewizorów 3D – nie wszystkie.

MINIX Z64 – domowy komputer i TV Box w jednym