Dom » Budownictwo

Nowość w ofercie KRAUSE. Drabina drewniana ze stopniami i szczeblami

Rosnące wymagania dotyczące bezpieczeństwa pracy na wysokości sprawiają, że producenci drabin systematycznie opracowują nowe rozwiązania spełniające te wytyczne. Jednym z takich produktów jest nowa drabina drewniana KRAUSE, w której zastosowano połączenie szczebli ze stopniami. Czym się wyróżnia?

Choć większość oferowanych obecnie na rynku drabin wykonana jest z lekkiego aluminium, to modele drewniane wciąż cieszą się popularnością wśród określonych grup fachowców, np. malarzy czy elektryków. To z myślą o nich, konstruktorzy firmy KRAUSE opracowali nowy model, spełniający jeszcze wyższe wymagania pod względem komfortu i bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Zapewnienie bezpieczeństwa pracy powinno być priorytetem każdego pracodawcy, niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa oraz branży w jakiej działa. Ale w walce o zdrowie pracowników włączają się także ustawodawcy, którzy systematycznie zaostrzają przepisy dotyczące wykorzystania różnorodnych urządzeń, w tym np. drabin. W takich zmianach prym wiodą Niemcy, którzy w ostatnim czasie wprowadzili nowe wewnętrzne przepisy techniczne dotyczące bezpieczeństwa w przemyśle – TRBS, regulujące wykorzystanie drabin jako narzędzi pracy. Zakazują one stosowania modeli ze szczeblami jako miejsc pracy w zakładach przemysłowych. Konsekwencją tych zmian jest rozszerzenie oferty firmy KRAUSE o wiele nowych urządzeń, które spełniają jeszcze surowsze wymagania. Część produktów dostępna jest już także na polskim rynku.

Drabina drewniana ze szczeblami i stopniami

Nowy model wśród drabin drewnianych KRAUSE to produkt zaprojektowany z myślą o malarzach oraz elektrykach, którzy na wysokości spędzają niekiedy dużą część roboczego dnia. Aby zapewnić im komfort wykonywanych zadań, projektanci połączyli szczeble (2 ostanie górne) z antypoślizgowymi, szerokimi na 80 mm ryflowanymi stopniami. Model, podobnie jak pozostałe z tej serii, wykonany został z wysokiej jakości utwardzanego drewna, które nie jest nasączane środkami chemicznymi. Stabilność zapewniają mocowane śrubami stalowe zawiasy oraz wytrzymałe pasy zapobiegające nadmiernemu rozstawieniu. Drabina wyposażona jest w praktyczny hak, mocowany z jednej strony, na którym zawiesimy wiadro. Dodatkowo możemy dokupić funkcjonalną torbę Toolbag, zawieszaną na najwyższych szczeblach, dzięki której wszystkie niezbędne narzędzia można mieć zawsze pod ręką.

Dane techniczne:

Ilość modeli: 5 – od 2x4 szczeble/stopnie do 2x8 szczeble/stopnie