Technologie » Internet

Nowotomyskie gimnazjum IV generacji

Gimnazjum im. Feliksa Szołdrskiego w Nowym Tomyślu zostało wyposażone w innowacyjną, bezprzewodową sieć WLAN IV generacji Meru Networks. To pierwsza polska szkoła, korzystająca z tego typu rozwiązań, które do tej pory w sektorze edukacyjnym stosowane były jedynie w ośrodkach akademickich.

Nowotomyskie gimnazjum od lat stawia na wprowadzanie nowoczesnych technologii do procesu nauczania. Placówka posiada prestiżowy tytuł „INNOWACYJNA SZKOŁA". Jest też organizatorem Konferencji Administratorów Szkolnych Sieci Komputerowych (KASSK) - corocznego spotkania opiekunów szkolnych pracowni i sieci komputerowych oraz nauczycieli, wykorzystujących w swojej pracy nowatorskie formy kształcenia.

Sieć WLAN funkcjonowała w gimnazjum od 1996 roku. - „Wykorzystując 12 punktów dostępowych pokryliśmy zasięgiem większą część budynku szkoły. Mimo że nie były to najtańsze urządzenia dostępne w sklepach komputerowych, to jednak ich funkcjonalność odbiegała od naszych oczekiwań. Każdy Access Point trzeba było osobno konfigurować. Zdarzało się, że urządzenia zawieszały się, wtedy trzeba było wspiąć się na drabinę i je zresetować. Ponadto, niektóre z nich pracowały mniej wydajnie, a dla innych ciężko było znaleźć wolny kanał ze względu na obecność sieci WLAN w sąsiednich blokach. Trudno też było wykorzystywać w jednym miejscu większą ilość komputerów podłączonych doInternetu, np. 25 laptopów w jednej klasie. Podczas KASSK w 2009 roku w budynku szkoły testowo została uruchomiona sieć WLAN oparta o technologię Meru Networks. Wtedy po raz pierwszy miałem okazję przekonać się, jak działa prawdziwa profesjonalna sieć radiowa. Pomyślałem, że dobra szkoła zasługuje na dobrą sieć" - wspomina Dariusz Stachecki, wicedyrektor nowotomyskiego gimnazjum.

Inżynierowie firmy Advatech, która wdrożyła sieć Meru w nowotomyskim gimnazjum, zainstalowali w szkole 8 punktów dostępowych, pracujących w standardzie 802.11n, zarządzanych przez dedykowany kontroler. Wykorzystane rozwiązanie pokryło zasięgiem całą szkołę, gwarantując przepływ danych dochodzący do 300 mbps. Sprawne działanie WLAN zapewniają innowacyjne, opatentowane technologie Meru Networks - Meru Virtual CellTM i Meru Air Traffic ControlTM. Architektura Virtual Cell umożliwia wszystkim punktom dostępowym pracę na tym samym kanale, tworząc jednolity obszar pokryty zasięgiem sieci bezprzewodowej. Z kolei wykorzystanie technologii Meru Air Traffic ControlTM pozwala na ścisły nadzór nad ruchem generowanym w sieci WLAN i zarządzanie nią pod kątem istotnych zjawisk, jak nadawanie priorytetów dla ruchu wrażliwego na opóźnienia, czy przełączanie poszczególnych klientów wireless do mniej obciążonych punktów dostępowych.

Posiadanie szybkiej i niezawodnej sieci bezprzewodowej to nie tylko wyższy komfort dla użytkowników, ale też szereg nowych możliwości dla szkoły. - „Zamiast zasięgu tylko w strategicznych częściach budynku, mamy dostęp do sieci LAN oraz Internetu z każdego miejsca: w klasach, biurach, na korytarzu, a nawet w hali sportowej. Raz skonfigurowany kontroler nie wymaga praktycznie nadzoru administratora. Wreszcie jesteśmy gotowi do realnego korzystania z technologii informacyjnej na różnych lekcjach, nie tylko podczas zajęć z informatyki. Dzięki Meru mamy wydajny dostęp do zasobów edukacyjnych, platform, dziennika elektronicznego. Przekonaliśmy się, co tak naprawdę znaczą terminy "mobilność" i "nowoczesność", a nasza sieć jest przygotowana na usługi i aplikacje jutra" - podkreśla Dariusz Stachecki.

Wdrożenie w Nowym Tomyślu to kolejny przykład skutecznego wykorzystania rozwiązań Meru Networks w wymagającym sektorze edukacyjnym, dzięki którym zwiększa się atrakcyjność i konkurencyjność polskiego szkolnictwa. Gimnazjum im. Feliksa Szołdrskiego jest pierwszą szkołą w Polsce, która wyposażona została w tego typu technologię. Wcześniej sieci Meru z powodzeniem zostały zastosowane na wyższych uczelniach. W ramach projektu PLATON wdrożono je już w 12 ośrodkach akademickich m.in. na Politechnice Gdańskiej czy Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, który stanowi centrum referencyjne Meru Networks w regionie Centralnej i Wschodniej Europy.

Dodatkowe informacje
Meru Networks to jedna z największych firm sieciowych, specjalizująca się w zaawansowanych rozwiązaniach bezprzewodowych (WLAN). Rozwiązania Meru są uznawane za najbardziej wizjonerskie rozwiązania bezprzewodowe na rynku (wg Gartner Group, raporty z 2007 i 2008 r.), a korzystają z nich największe firmy na świecie, uczelnie i instytucje administracji publicznej. W Polsce rozwiązania Meru są dostępne od 2008 roku za sprawą Konsorcjum FEN, który jest wiodącym dostawcą sprzętu IT z wartością dodaną. Więcej informacji o Meru Networks można znaleźć od adresem: www.merunetworks.pl. Więcej informacji o Konsorcjum FEN jest podstępne pod adresem: http://www.fen.pl.

Konsorcjum FEN Sp. z o.o. działa na rynku od 1998 roku, jako dystrybutor z wartością dodaną (VAD). Spółka reprezentuje w Polsce wielu wiodących na świecie producentów urządzeń sieciowych oraz peryferiów komputerowych. FEN jest m.in. największym w rejonie Europy Środkowo-Wschodniej i Rosji dystrybutorem urządzeń sieciowych Linksys, a także reprezentuje takie światowe marki jak: Meru Networks, QNAP, PQI, Transcend, ACTi, Cisco SB, Welland, CyberPower, March Networks, Allied Telesis. FEN zapewnia dla dystrybuowanych marek wsparcie techniczne z gwarancją „next business day", oraz prowadzi dla swoich partnerów handlowych szkolenia techniczne i certyfikacyjne. Więcej informacji na temat Konsorcjum FEN można znaleźć pod adresem: www.fen.pl.

PRS