Technologie » Internet

Nowy artykuł Kaspersky Lab Polska: "Pokaż swoje konto, a powiem Ci kim jesteś..."

Kaspersky Lab Polska, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował nowy artykuł "Pokaż swoje konto, a powiem Ci kim jesteś..." autorstwa niezależnego analityka Macieja Ziarka.
Autor podejmuje temat serwisów społecznościowych przeżywających w Polsce prawdziwy rozkwit. Z artykułu dowiemy się jaka jest popularność tych serwisów, jakie dane zostawiają w nich internauci oraz czy jest to bezpieczne.

Bez wątpienia serwisy społecznościowe przeżywają teraz w Polsce swoje pięć minut. Nie ma w tym nic dziwnego - w końcu pozwalają nam na łatwe i szybkie nawiązywanie nowych znajomości, odnajdywanie starych znajomych, których nie widzieliśmy od wielu lat, a czasami nawet na znalezienie miłości naszego życia. Pod tym względem serwisy społecznościowe są o wiele efektywniejsze od forów internetowych czy komunikatorów. Ich popularność cały czas rośnie, przybywa użytkowników, a w związku z tym także i danych osobowych...

Do czego można wykorzystać dane osobowe? Scenariuszy jest wiele, a wachlarz metod użycia tych informacji jest ograniczony jedynie pomysłowością osoby, która je zbiera. Ktoś może podawać się za nas na forach lub listach dyskusyjnych i oczerniać nasze imię czy reputację. Im więcej danych zdobędzie, tym lepiej będzie mógł wypełnić profil, uwiarygodniając w ten sposób swoje wypowiedzi. Upubliczniając nasz adres e-mail lub numer komunikatora, możemy stać się ofiarami spamu i spimu (spam rozsyłany poprzez komunikatory internetowe). Dojść może także do większych nadużyć jak próba fałszowania czyjejś tożsamości.

"Z Internetu korzysta bardzo wiele osób, które albo wcale nie przejmują się bezpieczeństwem swoich danych osobowych, albo mając świadomość ryzyka - podejmują je", mówi Maciej Ziarek, autor artykułu. "Ceńmy swoje dane, własną prywatność oraz tożsamość. Czy wszyscy muszą znać nasz numer komunikatora oraz telefonu? Czy koniecznie w profilu musimy mieć 30 różnych zdjęć, będących przekrojem naszego życia a nawet życia naszych bliskich i znajomych? Jeżeli jest taka możliwość, ukrywajmy dane dla osób niezarejestrowanych i takich, które nie należą do grona znajomych. Pamiętajmy, że jeżeli ktoś bardzo będzie chciał się z nami skontaktować, zrobi to chociażby przez wysłanie zwykłego e-maila."

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=507.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.