Technologie » Telekomunikacja

Nowy koncentrator sieciowy DrayTek Vigor Switch G2080

Brinet, jako autoryzowany i wyłączny dystrybutor marki DrayTek w Polsce, do swojej oferty handlowej wprowadził nowy rodzaj urządzenia - Vigor Switch G2080, zapewniający bezpieczny dostęp do sieci LAN oraz zasobów sieciowych.

Vigor Switch jest zarządzalnym przełącznikiem warstwy drugiej przeznaczonym dla małych grup roboczych, oferującym 8 portów 10/100/1000Base-T Gigabit Ethernet oraz 2 porty combo typu SFP służące do podłączenia infrastruktury światłowodowej. Urządzenie wspiera interfejsy zarządzania: SNMP, Web oraz CLI. Zaimplementowane w nim zaawansowane mechanizmy takie jak: QoS, Filtrowanie MAC, Port Mirroring, VLAN oraz protokoły warstwy 2 pozwalają na konfigurację urządzenia na potrzeby istniejącej infrastruktury sieciowej.

Spośród wielu ciekawych i bardzo przydatnych funkcji nowego switcha wyróżnić można funkcję QoS wspierającą klasyfikację warstwy 4 nie tylko dla kontroli priorytetów 802.1p, lecz również klasyfikację i prioryteryzację aplikacji czasu rzeczywistego opartą na warstwach od 2 do 4. Na uznanie zasługuje również Port Mirroring umożliwiający monitorowanie ruchu poprzez kopiowanie ruchu ze zdefiniowanego portu do portu docelowego. Mechanizm ten pozwala śledzić błędy występujące w sieci lub nienormalną transmisję pakietów bez przerywania przepływu danych.

Switch G2080 jest idealnym rozwiązaniem dla rozszerzenia istniejącej sieci Gigabit w sferze wydajności i bezpieczeństwa. Bezgłośna praca przełącznika pozwala na zastosowanie go w niemal dowolnym miejscu pracy. Do jego atutów można również zaliczyć funkcję VLAN, która używana jest do izolowania ruchu pomiędzy różnymi użytkownikami, tym samym zapewniając większe bezpieczeństwo. Wsparcie VLAN umożliwia stosowanie zawansowanych technik, takich jak 802.1Q-in-Q.

Ten zaawansowany i bogaty w funkcje switch w odróżnieniu od konkurentów posiada port RS232 do podłączenia zewnętrznej konsoli zarządzania oraz 2-poziomowe zabezpieczenie logowania na poziomie administratora i użytkownika oraz możliwość zdalnej autentykacji użytkownika. Dzięki zaawansowanym funkcjom bezpieczeństwa i zarządzania ruchem jest w stanie obsłużyć najbardziej wymagające aplikacje biznesowe.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.brinet.pl oraz www.draytek.pl.

BEST image PR