Technologie » Komputery

Nowy prezes Epicor Software Corporation

Joseph L. Cowan został nowym prezesem i dyrektorem generalnym Epicor Software. Zastąpi Perveza Qureshi’ego, który ustępuje na rzecz realizowania nowych przedsięwzięć.

Firma Epicor Software Corporation, światowy lider na rynku oprogramowania biznesowego dla przedsiębiorstw produkcyjnych, dystrybucyjnych, usługowych i handlu detalicznego, ogłosiła powołanie Josepha L. Cowana na prezesa i dyrektora generalnego. Cowan, wnoszący do Epicor duże doświadczenie w obszarze zarządzania w branży oprogramowania i technologii, zastąpi Perveza Qureshi’ego, który ustępuje na rzecz realizowania nowych przedsięwzięć.

„Jesteśmy zadowoleni z faktu, iż Joe Cowan dołączył do firmy Epicor jako nowy prezes i poprowadzi spółkę przez następną fazę jej rozwoju” – powiedział Jason Wright, członek rady nadzorczej firmy Epicor. „Joe jest sprawdzonym kierownikiem i silnym liderem, bardzo szanowanym w branży technologicznej. Posiada strategiczną wizję oraz zdolności handlowe i operacyjne, dzięki którym powiodło mu się doprowadzenie wielu znaczących firm z branży oprogramowania na nowy poziom rozwoju i rentowności” – dodał. Wraz z powołaniem na prezesa i dyrektora generalnego, Cowan zostanie również mianowany członkiem Rady Nadzorczej firmy Epicor.

„To dla mnie zaszczyt, że zostałem wybrany nowym prezesem Epicor. Jestem pod wrażeniem rozwiązań firmy, jej relacji z klientami oraz możliwościami dalszego rozwoju” – powiedział Cowan. „Liczę na współpracę z doświadczonym zespołem zarządzającym firmy Epicor oraz zespołem naszych utalentowanych pracowników, który liczy ponad 4800 osób na całym świecie. Celem naszej współpracy jest dostarczanie innowacyjnych technologii i rozwiązań biznesowych, które pomagają naszym klientom tworzyć udany biznes” – dodał.

Cowan pełnił poprzednio funkcję prezesa i dyrektora generalnego firmy Online Resources – dostawcy rozwiązań bankowości online do obsług i płatności. Wcześniej pełnił funkcję prezesa firmy Interwiven Inc., światowego lidera oprogramowania do zarządzania treścią. Znaczące doświadczenie w dziedzinie technologii i oprogramowania przedsiębiorstw zyskał dzięki rozmaitym kierowniczym stanowiskom w firmach Manugistics, EXE Technologies oraz Invensys/Baan. Cowan uzyskał tytuł Bachelor of Science Uniwersytetu Auburn na kierunku Elektrotechnika oraz tytuł Master of Science Uniwersytetu Arizona State University na kierunku Inżynieria.

„W imieniu zarządu, chciałbym wyrazić głębokie uznanie dla Perveza Qureshi’ego za jego poświęcenie i zasługi dla firmy  Epicor” – powiedział Wright. „Pervez prowadził nas poprzez skomplikowany okres, w wyjątkowo trudnych czasach. Nadzorował wówczas udaną integrację firm Epicor i Activant. Odegrał również znaczącą rolę w umieszczeniu firmy Epicor na pozycji globalnego lidera, którym jest dziś. Obecnie Epicor ma ponad 20.000 klientów w więcej niż 150 krajach. Dziękujemy Pervezowi za wszystko, co osiągnął w przeciągu ubiegłych dwóch lat i pragniemy życzyć wszystkiego, co najlepsze, w realizacji nowych wyzwań” – dodał.

ITBC_Com