Technologie » AGD - RTV

Nowy projektor laserowy 4k o dużej jasności od Panasonic: PT-RQ100

Panasonic zapowiedział nowy model projektora laserowego 1-Chip DLP 4K o jasności 10 000 lumenów i ulepszonej technologii przetwarzania kolorów.

PT-RQ100 jest wyposażony w technologię Pixel Shifting, która przesuwa piksele w obrazie po przekątnej, aby uzyskać rozdzielczość obrazu Ultra High Definition (3840 x 2400).

Model posiada opatentowane przez Panasonic technologie poprawiające jakość obrazu oraz Color Harmonizer, który zapewnia doskonałą reprodukcję kolorów, dokładniejszą niż w przypadku innych modeli 1-Chip DLP. Dzięki temu urządzenie wyświetla żywe i wciągające obrazy, co sprawia, że ​​idealnie sprawdzi się w takich miejscach, jak centra rozrywki czy muzea.

W projektorze PT-RQ100 zastosowano ulepszony, innowacyjny systemu chłodzenia Panasonic, który wraz z hermetycznie zamkniętym blokiem optycznym i konstrukcją bez filtra zapewnia do 20 000 godzin bezobsługowej pracy.

Nowy model ma podobną, kompaktową obudowę, co Panasonic PT-RZ970, obecny na rynku projektor laserowy SOLID SHINE zapewniający rozdzielczość WUXGA i jasność 10 000 lumenów. RQ100 jest kompatybilny z każdym systemem AV zoptymalizowanym dla technologii 4K i obsługuje SLOT NX - funkcję, którą posiadają projektory 3-Chip DLP firmy Panasonic. Dla modelu PT-RQ100 dostępny jest także szereg terminali na opcjonalnych płytach interfejsowych.

Korekcja geometryczna bez użycia komputera jest możliwa za pomocą zdalnego sterowania. Pozwala ona na rzutowanie obrazu na powierzchniach zakrzywionych i trójwymiarowych.

- Wraz z rozwojem technologii immersyjnych odwiedzający parki tematyczne i muzea zaczynają oczekiwać niezapomnianych przeżyć. Coraz popularniejsze stają się projekcje o ultrawysokiej rozdzielczości do mappingu 3D. Dzięki zaawansowanej technologii odwzorowania kolorów i wysokiej jasności wiemy, że PT-RQ100 doskonale sprawdzi się w takich zastosowaniach - mówi Magdalena Przasnyska, Senior Sales and Marketing Manager w Panasonic. – Naszym celem jest bycie liderem w zakresie projekcji 4K. Chcemy zwiększać możliwości naszych klientów i zapewniać im swobodę w realizacji kreatywnych pomysłów - dodaje Magdalena Przasnyska.

Więcej informacji na temat profesjonalnych rozwiązań wizualnych Panasonic można znaleźć na stronie: http://business.panasonic.pl/systemy-wizualne/.

UPR