Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Nowy tomograf komputerowy i rezonans magnetyczny w Lublinie

Już od 7 grudnia br. mieszkańcy Lublina mogą bez zbędnego oczekiwania, wykonać badania rezonansu magnetycznego (MR) oraz tomografii komputerowej (TK). To wszystko dzięki otwarciu nowej Pracowni Diagnostycznej Centrum Medycznego ENEL-MED.

Prywatny inwestor - ogólnopolski lider w dziedzinie diagnostyki obrazowej i teleradiologii, sfinansował budowę pracowni, która mieści się w lubelskim Instytucie Medycyny Wsi.

W wyniku przetargu, na powierzchni 195 m2, ENEL-MED uruchomił nowoczesną pracownię diagnostyczną, wyposażoną w wysokiej klasy sprzęt diagnostyczny (m.in. 1.5-teslowy rezonans magnetyczny Magneton Essenza oraz 16-rzędowy tomograf komputerowy Somatom Emotion firmy SIEMENS). Oprócz wysokiej jakości aparatów, dużym atutem dla mieszkańców Lublina będzie z pewnością bardzo krótki czas oczekiwania na badania. Rezonans magnetyczny oraz tomografia komputerowa będą wykonywane nawet w dniu zapisu na badanie.

Cieszę się, że Lublin, jako kolejne miasto, dołączył do sieci oddziałów diagnostycznych działających w ramach ENEL-MED-u. Badania w naszych pracowniach wykonywane są przez doświadczonych techników, na nowoczesnym sprzęcie medycznym, co umożliwia postawienie dokładnej diagnozy w bardzo krótkim czasie - mówi Adam Rozwadowski, prezes Centrum Medycznego ENEL-MED S.A.

Oferta pracowni w Lublinie skierowana jest zarówno do pacjentów szpitala i przychodni funkcjonujących przy Instytucie, jak i wszystkich innych pacjentów komercyjnych. ENEL-MED zamierza ubiegać się o kontrakt z NFZ na rok 2010. Koszt inwestycji wyniósł 7 mln zł.

Centrum posiada dwa odziały diagnostyczne - w Szpitalu Bielańskim w Warszawie oraz ZOZ w Bolesławcu, a także cztery mniejsze pracownie diagnostyczne w Szpitalu im. F. Raszei w Poznaniu, Samodzielnym Zespole Publicznych ZOZ w Wołominie, Szpitalu Powiatowym w Mielcu i Szpitalu Wojewódzkim w Łomży, w których łącznie znajdują się 4 pracownie TK, po 3 pracownie MR i RTG oraz po 2 pracownie mammograficzne i USG. Pracownią tomografii komputerowej oraz rezonansu magnetycznego dysponuje również stołeczny szpital ENEL-MED. Centrum obsługuje ponadto szereg placówek na terenie całej Polski, dokonując opisów zdjęć radiologicznych przy wykorzystaniu techniki teleradiologii.

Centrum Medyczne ENEL-MED S.A.
Pracownia Diagnostyczna Lublin
Instytut Medycyny Wsi