Gospodarka » Żywność

Obiad na słodko -dlaczego nie? Na osłodę zimowej aury OSM Piątnica poleca

Obiad na słodko -dlaczego nie? Na osłodę zimowej aury OSM Piątnica poleca
Zobacz więcej zdjęć »
Obiad to nie tylko zupa czy mięso z ziemniakami. Dla odmiany warto przygotować słodki posiłek, który zapewni energię na resztę dnia.

Słodki obiad to propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi rozpływających się w ustach naleśników z  serem lub racuchów z kefirem? Sycące, pełne wartości odżywczych pomogą zachować koncentrację oraz energię potrzebną szczególnie podczas pracy i nauki. Z dodatkiem produktów z Piątnicy na pewno się udadzą i zachwycą wszystkich domowników wyjątkowym smakiem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Bazą naleśników i racuchów sązawsze mąka i mleko. Jeśli wybierzemy Mleko Wiejskie z Piątnicy, dostarczymy organizmowi wiele cennych składników odżywczych. To świeże mleko, dzięki unikalnej technologii wytwarzania, zachowuje pełnię witamin i wartości odżywczych, a także smak i zapach mleka prosto od krowy. Jako składnik naleśników lub racuchów sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste, a po usmażeniu placki są rumiane i chrupiące.

 

Przygotowując masę,warto dodać do niej kefir, który nie bez powoduuznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów mlecznych. Napoje fermentowane takie jak Kefir 2%  OSM Piątnica zawierają ogromną ilość pożytecznych bakterii, a także wapń, fosfor, potas, cynk oraz witaminy: A i z grupy B (B2, B12, kwas foliowy). Bakteriom zawartym w kefirze zawdzięczamy m.in. regulację procesów przemiany materii, usprawnienieprzyswajania białka i wapnia oraz obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Dodatek kefiru w cieście naleśnikowym lub w racuchach sprawia, że są one bardziej puszyste i mają delikatniejszy smak.

 

Pyszne nadzienie

Naleśniki można podawać z dowolnym farszem np. z twarożkiem czyserkiem twarogowym ze śmietaną. Doskonałym uzupełnieniem puszystych placków będzie też serowa baza przygotowana z  gęstego, naturalnego Jogurtu z Mascarpone „Milandia” z Piątnicy. Ten innowacyjny produkt jest bardziej śmietankowy niż inne gęste jogurty, lżejszy od śmietany i zawiera o wiele mniejszą ilość kalorii. Połączenie jogurtu naturalnego z serkiem mascarpone, pozwoliło na uzyskanie oryginalnego, lekko śmietankowego smaku. Dodając do niego cukier waniliowy, otrzymamy pyszne nadzienie do naleśników.

 

Mleko Wiejskie 3,2% znajdziemy w sklepach w cenie 2,89 zł / 1 l. Kefir 2% dostępny jest w cenie  ok. 1,60 zł /400g, a Jogurt Naturalny z Mascarpone „Milandia” za 1,95 zł / 250 g.

 

OSM Piątnica poleca przepisy na:

 

Puszyste Naleśniki

Ciasto naleśnikowe:

·         5jaj

·         ½ szklanki Kefiru 2% Piątnica

·         1 szklanka Mleka Wiejskiego 3,2% Piątnica

·         ½ szklanki oleju rzepakowego

·         1 szklanka mąki pszennej

·         szczypta soli

Nadzienie:

·         1 Jogurt Naturalny „Milandia” z mascarpone 250 g Piątnica

·         1 cukier waniliowy

·         2-3 łyżki cukru pudru

·         można dodać łyżeczkę soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej i sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek, a następnie delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Delikatnie obsmażamy i podajemy z ubitą Śmietanką 30% oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Naturalnego „Milandia” 250 g i łyżki cukru pudru.

 

Pyszne Racuchy:

Składniki:

·         ½ szklanki mąki

·         ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica

·         ½ szklanki Serka Wiejskiego Piątnica

·         1 jajko

·         szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy racuszki na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony. Można podawać świeżo usmażone z dżemem lub owocami.

Smacznego!

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »