Rozrywka i wypoczynek » Sport

Objazdowy stadion

Bułgarska rusza w Wielkopolskę. Mieszkańcy regionu zwiedzą poznański stadion nie ruszając się ze swoich miast. Przyjedzie do nich wystawa. Obejrzą zdjęcia, plansze, makiet, filmy, prezentacje. Dowiedzą się, jak funkcjonują poszczególne urządzenia.

To pierwszy stadion zbudowany na Euro 2012. Początkowo miał służyć tylko Lechowi, poznański samorząd rozpoczął rozbudowę z myślą o potrzebach klubu promującego miasto i o wygodzie tysięcy widzów.

Kiedy Polsce i Ukrainie przyznano prawo organizacji piłkarskich Mistrzów Europy projekty zostały zweryfikowane. Stadion będzie większy niż pierwotnie zakładano, pomieści prawie 44 tysiące osób. Podczas Euro 2012 liczba ta będzie nieco mniejsza, bo trzeba zapewnić więcej miejsc prasowych, bardziej skomplikowana będzie obsługa techniczna.

Nie wszyscy wiedzą, że stadion to małe, samowystarczalne miasto położone w środku wielkiego Poznania. Dysponuje własnymi systemami urządzeń zapewniających mu funkcjonowanie niezależnie od miejskich sieci. Agregaty prądotwórcze zapewniają prąd także podczas wyłączenia z użytku sieci energetycznej. Woda opadowa i z topniejącego śniegu krąży w obiegu zamkniętym - gromadzona jest w wielkich zbiornikach i służy do podlewania boiska. Stadion ma system monitoringu, nagłośnienia, pod dachem wiszą największe telebimy w Polsce. Przygotowywane są plany zagospodarowania terenów przylegających do stadionu. Także z nimi będzie się można zapoznać zwiedzając wystawę.

Osoby odpowiedzialne za poszczególne stadionowe systemy opowiedzą o ich funkcjonowaniu. Wyświetlone zostaną filmy dokumentujące podnoszenie konstrukcji dachu ważącej tysiące ton. Ta widowiskowa operacja cieszyła się wielkim zainteresowaniem mieszkańców Poznania, którzy tłumnie przychodzili także na organizowane przez spółkę Euro Poznań 2012 dni otwarte na stadionie.
Pomysłodawcą i organizatorem wystawy jest firma Modern Construction Systems, patronat nad nią objął prezydent Poznania Ryszard Grobelny. Wystawa zostanie pokazana w dziewięciu miastach Wielkopolski.

- Objazdowa ekspozycja będzie prezentowana od kwietnia - mówi Magdalena Bień z firmy Outline Media. - Planujemy odwiedzić następujące miasta w Wielkopolsce: Września, Piła, Gniezno, Koło, Turek, Środa Wielkopolska, Opalenica, Śrem, Kępno. Naszym celem jest promocja budowy Stadionu Miejskiego, a przez co również samego miasta Poznań. Chcemy zaprezentować się wszystkim Polakom jako pierwsi, którym udało się ukończyć swój stadion na Euro 2012.

Miejscem odbywania się wystawy będą przestrzenie publiczne najczęściej odwiedzane i najbardziej popularne w danym mieście takie jak: rynki staromiejskie, punkty przed charakterystycznymi obiektami sportowymi, Urzędami Miejskim itp.

Projektowany pawilon wystawowy o wymiarach ok. 6mx9m to konstrukcja tymczasowa, stalowa, pokryta membraną PVC, nawiązująca do przykrycia stadionu.

- Poprzez kreacje przestrzeni wewnątrz pawilonu, pokrycie posadzki sztuczną trawą oraz nadruk widoku trybun na wewnętrznych ścianach, chcielibyśmy stworzyć dla odwiedzających wrażenie przebywania na samym obiekcie. Mamy nadzieję, że taka aranżacja wraz z elementami ekspozycji zaciekawi każdego z oglądających na tyle, aby będąc w Poznaniu odwiedził również Stadion Miejski - dodaje Magdalena Bień.
Projektowanymi elementami ekspozycji są: podświetlona makieta stadionu, dwa monitory o przekątnych 52'', gdzie wyświetlane będą filmy o budowie Stadionu Miejskiego w Poznaniu, 4 plansze z prezentacją projektu (rzuty, przekroje, wizualizacje wyjaśniające sposób działania całej konstrukcji zadaszenia), monitor 32'' z prezentacją historii Stadionu aż do momentu ukończenia budowy nowego obiektu, monitor 32'' z prezentacją Miasta Poznań. Przed pawilonem wystawowym organizatorzy chcą zorganizować wystawę zdjęć z budowy stadionu.

exPress Dziennikarska Agencja Usługowa