Społeczeństwo » Społeczeństwo

"Oddaj Krew i Ratuj Życie z BRUK-iem" - społeczny pobór krwi w Bruk Sp. z o. o.

W dniu 12 sierpnia 2009 na terenie Fabryki Bruk w Czyżowicach w porozumieniu z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Raciborza została przeprowadzona społeczna akcja poboru krwi "Oddaj Krew i Ratuj Życie z BRUK-iem 2009".

Organizatorem akcji była firma Bruk sp. z o. o. z Czyżowic, producent kostki brukowej i płyt tarasowych.Do udziału zaproszono pracowników firm ze strefy przemysłowej w Czyżowicach i okolicy oraz mieszkańców gminy Gorzyce. Honorowy patronat nad akcją objął Wójt Gminy Gorzyce Piotr Oślizło. Patronat medialny objęły Tygodnik Nowiny Wodzisławskie oraz Telewizja TVT.

Akcja "Oddaj Krew i Ratuj Życie z BRUK-iem 2009" zakończyła się pełnym sukcesem, gdyż krew oddały 52 osoby co pozwoliło pozyskać 23 litry krwi. Najliczniej była reprezentowana firma organizująca akcję, Bruk sp. z o. o., której to 23 pracowników oddało krew w łącznej ilości 10,15 litra. Zaangażowanie  i obecność wszystkich honorowych dawców krwi nadały sens tej akcji i potwierdziły, że miarą człowieka jest jego gotowość do pomocy innym.

W akcji zorganizowanej przez Bruk sp. z o. o. uczestniczyło wiele instytucji, firm czy osób, których wsparcie pozwoliło osiągnąć ten fantastyczny wynik: Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Raciborza (obsługa personalna i techniczna akcji), Wójt Gminy Gorzyce (honorowy patronat), pracownicy Urzędu Gminy Gorzyce (nagłośnienie akcji na terenie gminy), Kapłani z Parafii Chrystusa Króla w Czyżowicach (odczytanie informacji o akcji w czasie niedzielnych Mszy św.), Telewizja TVT i Redakcja Tygodnika Nowiny Wodzisławskie (patronat medialny i przeprowadzenie relacji z akcji), Radio 90 (informowanie o akcji  na antenie) oraz firmy wspierające akcję w sposób personalny i rzeczowy: Mitko sp. z o. o., Politan sp. j., P. Z. Partner Pałamarz sp. j., Tomar Gazy Techniczne, Piekarnia D.I.J. Kozielski sp. j., Grill Bar Gosław Józef Grychnik, Karen sp. j., Euroclas Krzysztof Kucza, KS "Gosław" Wodzisławska Akademia Piłkarska.

W związku z powodzeniem I edycji akcji fabryka Bruk zapowiedziała kolejne edycje, a najbliższa odbędzie się w kwietniu 2010.Więcej informacji na temat akcji prospołecznych i oferty firmy Bruk sp. z o. o. znajdą Państwo na stronie www.bruk.info.pl

Bruk sp. z o. o.