Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Odkryj kapuśniak na nowo!

Odkryj kapuśniak na nowo!
Zobacz więcej zdjęć »
Kapuśniak to jedna z tradycyjnych polskich zup. Charakterystyczna w smaku, kwaskowa, od wieków syci i rozgrzewa. Dla wszystkich miłośników treściwych zup, Appetita przygotowała inspirujący przepis, dzięki któremu odkryjesz zupełnie nowe oblicze kapuśniaku.

Bez tej pysznej zupy trudno wyobrazić sobie kuchnię polską, ukraińską i słowacką. Jego niezmienną bazą oczywiście pozostaje kapusta, ale ta potrawa daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni. Zamiast tradycyjnego kminku, warto spróbować innych, oryginalnych przypraw, na przykład papryki i pochodzącego z Indii curry. Oprócz kreatywnego doprawienia, warto skusić się także na użycie innego rodzaju mięsa, które w kapuśniaku jest niezwykle ważne. Dodatek wyrazistych kabanosów idealnie podkreśli smak zupy, która zimą jest po prostu niezastąpiona i smakuje najlepiej na świecie!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Przepis na kapuśniak z curry i kabanosami

 

Składniki:

  • 1 ½ l. wody
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 60 dag kabanosów wieprzowych
  • 1 pęczek kopru
  • Liście pora i selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Curry Appetita
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Papryka słodka Appetita
  • Papryka ostra Appetita
  • Ziele angielskie Appetita

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyść i umyj, przekrój na 4 części, usuń głąb i pokrój ją w cienkie paski. Gotuj 15 minut w 1 ½ l. wody z porem, selerem, obraną marchewką i zielem angielskim. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w dość duże kawałki. Na oleju podsmaż kabanosy z cebulą, dodaj do zupy, gotuj 5-6 minut, przypraw solą, pieprzem, papryką i curry. Jogurt połącz z koncentratem pomidorowym, dodaj do zupy, wymieszaj. Na talerz nasyp trochę świeżo poszatkowanego kopru i pokruszonych orzechów włoskich.

Smacznego!

 

Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka ostra mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Curry Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »