Firma » Biznes

ODLEWNIA RAFAMET ZAPREZENTUJE SIĘ NA FOCAST 2016

W dniach 7-10 czerwca, w Poznaniu, Zespół Odlewni RAFAMET weźmie udział w Forum Odlewniczym FOCAST.

Wydarzenie organizowane jest przez Odlewniczą Izbę Gospodarczą, Instytut Odlewnictwa, Stowarzyszenie Techniczne Odlewników Polskich oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie. Adresowane jest do przedstawicieli branży odlewniczej, samochodowej, lotniczej, kolejowej, górniczej, energetycznej, producentów maszyn, urządzeń i konstrukcji stalowych oraz reprezentantów środowisk naukowych.

FOCAST odbywa się raz na 2 lata, w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Podobnie, jak w poprzedniej edycji, Zespół Odlewni RAFAMET będzie miał swoje stoisko wystawiennicze, gdzie zaprezentuje swoją ofertę. Tu będzie można także uzyskać informacje na temat możliwości całej Grupy Kapitałowej RAFAMET, w tym jednostki dominującej, Fabryki Obrabiarek RAFAMET S.A.

Ponadto w holu głównym poznańskich Targów, jako próbka możliwości Odlewni, będzie eksponowana płyta montażowa o wymiarach 5000 x 1500 mm. To jeden ze sztandarowych produktów przedsiębiorstwa, które w swojej ofercie posiada płyty montażowe o nośności od 8 ton/m2, przez 15t/m2, 30t/m2 i 35t/m2, po wyroby wykonane na indywidualne zamówienie klienta.  Przedsiębiorstwo prezentować się będzie na stanowisku nr 6, w hali 6A.
Co ważne, będzie to pierwsza publiczna ekspozycja zmodyfikowanej nazwy i logotypu przedsiębiorstwa. Zespół Odlewni RAFAMET jest w trakcie zmiany nazwy na Odlewnia RAFAMET. Decyzja o tym zapadła 18 maja br. podczas Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników. Obecnie trwają procedury związane z rejestracją zmian.

* * *

Zespół Odlewni RAFAMET z Kuźni Raciborskiej należy do Grupy Kapitałowej RAFAMET S.A., gdzie podmiotem dominującym jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych Fabryka Obrabiarek RAFAMET S.A. Zespół Odlewni RAFAMET jest producentem odlewów żeliwnych z żeliwa szarego, sferoidalnego i stopowego. Specjalizuje się w produkcji jednostkowej i małoseryjnej odlewów ciężkich, z czego aż 70 proc. wyrobów jest eksportowanych. Odbiorcami są renomowani producenci maszyn zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ponad 30 proc. odlewów produkowanych jest na potrzeby rynku niemieckiego. Wyroby trafiają głownie na rynek europejski, do odbiorców w Czechach, we Włoszech i Hiszpanii, na Węgry, do Norwegii i Finlandii.ZO RAFAMET współpracuje z Instytutem Odlewnictwa w Krakowie. Wykonuje odlewy na indywidualne potrzeby klientów, nowe zespoły modelowe oraz adaptacje modeli, oferuje ponadto usługi laboratoryjne, obróbkę cieplną oraz śrutowanie odlewów i konstrukcji stalowych. Przedsiębiorstwo posiada Zintegrowany System Zarządzania Jakością wg norm ISO 9001:2008 oraz ISO 14000:2004  potwierdzający wysoką jakość świadczonych usług i ich zgodność z wymaganiami ochrony środowiska.

* * *

KONTAKT: