Zdrowie » Ciało

Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników - zasady zdrowego żywienia

Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników - zasady zdrowego żywienia
Zobacz więcej zdjęć »
Syntetyczne dodatki do żywności dodawane są masowo od kilkunastu lat, wzbudzają wiele kontrowersji.

Wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za podejrzane np. o działanie rakotwórcze, o działanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok.

Do najbardziej "podejrzanych" zaliczają się:

  • E 127 Erytrozyna,
  • E 131 Błękit patentowy,
  • E 142 Zieleń S,
  • E 211 Benzoesan sodu,
  • E 221 Siarczyn sodu,
  • E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu,
  • E 310 Galusan propylu,
  • E 320 Butylohydroksyanizol (BHE),
  • E 321 Butylohydroksytoluen (BHT),
  • E 338 Kwas fosforowy,
  • E 621 Glutaminian sodu,
  • E 951 Aspartam,
  • E954 Sacharyna.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »