Technologie » AGD - RTV

Okap, czyli kropka nad i

Bez okapu można żyć, podobnie jak bez radia, telewizji, Internetu czy telefonu. Trochę ciężko, ale to przecież tylko kwestia wyboru. Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz.

Wolnoć Tomku w swoim domku. I tak dalej. Każdy mieszka, jak chce. I dba o swój dom, jak umie. Kuchnia jest zwykle centrum tego domu, tu się ogniskuje życie rodziny. Dobrze, gdy jest funkcjonalna. Okap Amiki może zostać tam kropką nad i.

Dobre zagospodarowanie przestrzeni może z kuchni uczynić bardzo funkcjonalne pomieszczenie. Jeśli zostanie wyposażona w nowoczesne urządzenia, stanie się niewątpliwie sercem domu. Nawet tam, gdzie życie nie kręci się wokół jedzenia, bo przecież nie o to chodzi. I pomyśleć tylko, jak niewiele trzeba, by się zbliżyć do ideału. Wystarczy kilka sprzętów – kuchnia wolnostojąca lub płyta grzejna i piekarnik do zabudowy, lodówka, zmywarka do naczyń i… prawie wszystko gotowe. Do kompletu brakuje tylko zwieńczenia całości, tej kropki nad i.

Kompletna kuchnia to kuchnia z okapem. Urządzenie, które pochłania zapachy, tak by nie snuły się po wszystkich kątach domu, nim definitywnie znikną, jest elementem, bez którego oczywiście można się obejść, ale z którym o ileż przyjemniej się żyje. Mając na względzie wygodę klientów, Amica proponuje wiele modeli okapów, między innymi dopasowane do poszczególnych linii sprzętu grzejnego. Co komplet, to komplet. W sumie ponad 60 modeli – od uniwersalnych po kominowe i wyspowe.

Amica zadbała o to, by funkcjonalność okapu szła w parze z jego estetyką. Chodzi o to, że sprzęt powinien być nie tylko wydajny, ale i ładny, dopasowany do urządzeń grzejnych i wystroju całej kuchni, a nawet mieszkania, jeśli mamy do czynienia z aneksem i otwartą przestrzenią. Okapy uniwersalne, sterowane przyciskami, z aluminiowym filtrem tłuszczu i konwencjonalnym oświetleniem, znajdą zastosowanie w każdym wnętrzu, w harmonii z dowolnymi meblami kuchennymi i pozostałym sprzętem. Okapy kominowe i wyspowe lepiej jednak dobierać według stylu kuchni oraz urządzeń grzejnych, biorąc pod uwagę zarówno ich design, oświetlenie – konwencjonalne bądź halogenowe – jak i sterowanie – tradycyjne lub sensorowe.

O doborze okapu często decydują jego wymiary, dopasowane do kuchni wolnostojącej lub płyty grzejnej, gazowej bądź ceramicznej. Amica pomyślała i o tym. Oferuje sprzęt o szerokości od 50 do 90 cm, tak więc jest z czego wybierać. Ponadto okapy teleskopowe pozwalają na zwiększenie pola pracy poprzez wysunięcie dodatkowego filtra. Dzięki temu każdy problem z pochłanianiem da się rozwiązać. Tłuszcz, który jest utrapieniem każdej kuchni, za sprawą okapu nie osadza się już na ścianach. Po prostu nie ma szans.

Na samym szczycie okapów Amiki znalazły się jakiś czas temu urządzenia Integra i Fusion. Ich nazwy, znane już z racji wielu nagród, wskazują, że stanowią komplet ze sprzętem grzejnym – kuchniami wolnostojącymi, piekarnikami i płytami grzejnymi. I tak jest w rzeczywistości. To najnowocześniejsze modele, które mogą się stać ozdobą każdego wnętrza. Zwłaszcza te, jak na przykład elegancki OKC654S, z wyświetlaczem elektronicznym informującym o poziomie pracy wentylatora i czasowym wyłączeniu.

W wielu kwestiach człowiek dąży do ideału. Czemu akurat w sprawie kuchni miałby z niego rezygnować? Wystarczy postawić kropkę nad i.

Amica
WIĘCEJ INFORMACJI Z FIRMY AMICA WRONKI S.A. (PRESS BOX)

newss.pl