Technologie » Komputery

Open Source Day 2016 już za nami

Pod koniec kwietnia odbyła się IX edycja konferencji Open Source Day. Jedno z największych w Polsce i w tej części Europy spotkań poświęconych zagadnieniom otwartego oprogramowania przyciągnęło ponad 800 uczestników i niemal 3000 widzów on-line.

Open Source Day odbyło się już po raz dziewiąty. Tegoroczną edycję wspierała firma IBM, która już drugi rok z rzędu była Głównym Partnerem konferencji, a także m.in. firmy Red Hat, SUSE, EnterpriseDB, Docker, Microsoft, Puppet, Zabbix i Fujitsu.

Podczas wydarzenia uczestnicy mieli okazję wysłuchać wielu ciekawych wystąpień. Eksperci z czołowych firm IT opowiadali o wizji przyszłości i możliwościach, jakie niesie ze sobą otwarta technologia, a także o projektach i szansach dla biznesu. Inauguracyjny wykład wygłosił gość honorowy, Wiceminister Cyfryzacji Piotr Woźny. Poruszył on temat strategicznych działań ministerstwa oraz opowiedział o przedsięwzięciach i planach, nad którymi aktualnie pracuje (całego wystąpienia można wysłuchać na kanale YouTube OpenSourceDay Poland).

Wśród gości specjalnych znaleźli się także reprezentanci świata biznesu. Tomasz Fryc z Alior Banku przedstawił studium przypadku, opowiadając o doświadczeniach z wykorzystaniem otwartych rozwiązań w tworzeniu nowoczesnej platformy bankowej.  Równie ciekawe wystąpienie miał przedstawiciel Orange Polska, Tomasz Matuła, który opowiedział jak wygląda masowe zastosowanie rozwiązań Open Source w firmie telekomunikacyjnej. W sesji głównej wystąpił także główny partner konferencji, firma IBM. Maciej Gruczyński, dyrektor sprzedaży działu IBM Server Solutions, przedstawił wizję synergii świata Open Source i korporacji.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się wykłady wyłonione w drodze Call for Papers, podczas których uczestnicy dowiedzieli się, jak wyglądała migracja na otwarte rozwiązania we Włoskim Ministerstwie Obrony oraz dlaczego oprogramowanie Open Source jest lawiną, której nie da się zatrzymać i co to ma wspólnego z projektem pl.ID.

Zainteresowanie wydarzeniem dowodzi, jak wielką siłą jest społeczność Open Source. Frekwencja przeszła nasze najśmielsze oczekiwania i jest najlepszą motywacją do pracy nad kolejną, jubileuszową edycją – komentuje Dariusz Świąder, prezes Linux Polska. Mamy nadzieję, że wszystkim partnerom, klientom, gościom i entuzjastom otwartego oprogramowania konferencja przyniosła wiele korzyści i będzie inspiracją dla nowych projektów – dodaje.

Uzupełnieniem wykładów były warsztaty techniczne, prowadzone przez firmy Linux Polska oraz Microsoft. Cieszyły się one na tyle dużym zainteresowaniem, że nie dla wszystkich wystarczyło miejsc. Organizatorzy podjęli jednak decyzję o ich powtórzeniu w innych terminach.

Uczestnicy mieli również okazję wymienić się doświadczeniem, wiedzą, nawiązać nowe relacje biznesowe oraz odbyć niezliczone ilości rozmów i dyskusji, zarówno podczas samej konferencji, jak i w mniej oficjalnej atmosferze wieczornego spotkania. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną – X edycję Open Source Day.

Open Source Day