Technologie » Komputery

Optymistyczne prognozy dla polskiego rynku IT

Z badań Kapsch BusinessCom wynika, że Polska znajduje się w czołówce regionu CEE jeśli chodzi o skalę prognozowanych na najbliższe trzy lata inwestycji w rozwiązania IT, m.in. w cloud computing czy technologie mobilne.
Według analityków, popyt napędzać będzie tzw. Trzecia Platforma, na którą składają się: mobilność, usługi w chmurze, analiza dużych zbiorów danych i media społecznościowe. Wydatki w tych obszarach mają stanowić 1/3 globalnych obrotów w branży ICT w bieżącym roku. Nie bez znaczenia pozostaje bezpieczeństwo – zdaniem znawców rynku zainteresowanie biznesu skoncentruje się właśnie na kwestiach z nim związanych. Dla firm istotny jest również rozwój kompetencji specjalistów IT. W opinii Komisji Europejskiej, w tym sektorze w całej Europie do 2016 r. ma powstać aż 700 tys. nowych wakatów.

Kapsch BusinessCom rozpoczął rok od badań poświęconych rynkowi IT. Analiza została przeprowadzona na grupie ponad 900 osób (w tym 140 osób z Polski) odpowiedzialnych za funkcjonowanie działów IT w przedsiębiorstwach z Austrii, Czech, Polski, Rumunii, Słowacji, Turcji oraz Węgier. Badanie objęło przedstawicieli firm ze wszystkich kluczowych gałęzi gospodarki. Już dziś Polska przoduje w regionie pod kątem skali wykorzystania rozwiązań chmurowych. Wdrażanie tego typu technologii deklaruje 31 proc. ankietowanych z Polski, która jest oceniana jako najbardziej wartościowy rynek, zarówno jeśli chodzi o skalę wdrożonych już rozwiązań, jak i skalę inwestycji przewidywanych w ciągu najbliższych trzech lat.
Jednym z najważniejszych punktów strategii inwestycyjnych przedsiębiorstw są dziś wdrożenia rozwiązań IT, które realnie wpływają na rozwój biznesu. Współczesne systemy B2C, B2B, CRM, czy ERP potrafią zmieniać oblicze firm. Nawet najlepsze narzędzia IT muszą być jednak dostosowane do potrzeb konkretnych specjalistów. Dowodzą tego badania Panorama Consulting, według których 63% firm korzystających z systemów ERP/CRM przyznaje się do dużych trudności przy wdrażaniu pracowników do ich wykorzystania. Dlatego tak ważną rolę odgrywa ścisła współpraca między dostawcą, a zamawiającym w całym procesie od oferty, poprzez wdrożenie, do bieżącej obsługi i rozwoju systemu. W MakoLab konsultanci i analitycy są odpowiedzialni za tworzenie rekomendacji dla zespołów programistycznych, które odpowiadają oczekiwaniom firm. Dzięki indywidualnemu podejściu do każdego projektu oraz nowoczesnej, zwinnej metodyce ich prowadzenia nasz klient ma pewność, że otrzyma rozwiązanie efektywne, a zarazem przyjazne i odpowiadające na potrzeby końcowych użytkowników - mówi Wojciech Zieliński, Prezes Zarządu MakoLab S.A., spółki notowanej na rynku NewConnect będącej dostawcą rozwiązań i usług IT dla biznesu, m.in. grupy Renault-Nissan, mBanku, PZU Litwa.

Marketing cyfrowy, e-commerce oraz zarządzanie doświadczeniami klientów to według Gartnera trzy najważniejsze obszary inwestycji technologicznych, które będą miały istotny wpływ na poprawę funkcjonowania biznesu firm do 2019 roku. Zdaniem analityków, to właśnie te obszary będą stanowić dla przedsiębiorstw pozytywny impuls do rozwoju dzięki zwiększeniu lojalności dotychczasowych klientów i przyciągnięciu nowych. Na kolejnych dwóch miejscach znalazły się narzędzia analityczne typu Business Analytics oraz rozwiązania chmurowe.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/wiadomosci/optymistyczne_prognozy_dla_polskiego_rynku_it.html

openmediagroup