Gospodarka » Żywność

Orkla Health wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój dzięki certyfikacji MSC

Wszystkie butelki Möller’s Tran Norweski, sprzedawane w ponad 20 krajach, będą oznaczone niebieskim certyfikatem MSC, który jest wiarygodnym znakiem potwierdzającym pochodzenie produktów ze zrównoważonych źródeł i identyfikowalności produktów.

Wszystkie butelki tranu z dzikiego dorsza sprzedawane pod znaną na całym świecie marką Möller's, produkowane przez Orkla Health, norweskiego wiodącego producenta, będą oznaczone niebieskim certyfikatem MSC. W 2019 roku na półki sklepów na całym świecie trafi ponad 5 milionów butelek Möller's Tran Norweski ze znakiem MSC.

Wyzwania związane z przełowieniem mórz i oceanów oraz nadmiernie prowadzonymi połowami są niezwykle ważne, dlatego Orkla Health wierzy w pozytywne zmiany, które przynosi Program MSC. Do 2025 firma zamierza w 100% przejść na wykorzystywanie w swoich produktach surowców pochodzących ze zrównoważonych źródeł

Wyniki badań przeprowadzonych przez firmę doradczą GlobeScan pokazują, że konsumenci, którzy dbają o zdrowie coraz częściej szukają produktów rybnych pochodzących ze zrównoważonych źródeł. Badanie przeprowadzone wśród 2 800 konsumentów suplementów diety i tranu na siedmiu europejskich rynkach[1] wykazało, że 46% z nich uważa kwestie przełowienia mórz i oceanów i wyczerpanie gatunków ryb za jedną z trzech największych obaw dotyczących mórz i oceanów, dzikiej przyrody i ludzi. Ustępuje ona jedynie kwestii zanieczyszczenia oceanu (64%). Konsumenci ci najczęściej szukają informacji na temat zrównoważonych ryb i owoców morza na opakowaniach produktów (58%) oraz w telewizji i radiu (52%). 72% osób znających niebieski certyfikat MSC ma wysoki poziom zaufania do działań organizacji.

Hege Holter Brekke, CEO Orkla Health, powiedziała: MSC odgrywa ważną rolę w przyczynianiu się do prowadzenia przez rybaków zrównoważonych praktyk połowowych. Oznaczenie wszystkich butelek Möller's niebieskim certyfikatem MSC pozwala nam z dumą opowiadać historię pochodzenia tej 160-letniej marki oraz wprowadzania zasad zrównoważonego rozwoju. Möller's jest oryginalnym norweskim tranem bogatym w kwasy omega-3 opartym na arktycznym oleju z wątroby dorsza. Recepturę opracował z pasją i wiedzą farmaceuta Peter Möller w 1854 roku.

Möller's Tran Norweski pochodzi z norweskiego rybołówstwa dorsza arktycznego, którego połowy prowadzone są na archipelagu Lofoten i Vesterålen od 1854 roku. Rybołówstwo to otrzymało certyfikat MSC po raz pierwszy w 2010 r. i zostało ponownie certyfikowane w roku 2015 (certyfikat MSC dla rybołówstwa jest ważny 5 lat oraz podlega corocznym audytom). To oznacza, że spełnia ono wszystkie 28 wskaźników określonych w Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Nicolas Guichoux, Dyrektor ds. Programów MSC, powiedział: Cieszymy się, że Orkla Health zwiększa swoje zaangażowanie w informowaniu konsumentów o zrównoważonym pochodzeniu tranu Möller's za pomocą rozpoznawalnego na całym świecie niebieskiego certyfikatu MSC. Liczba dostępnych produktów rybnych oznaczonych certyfikatem MSC podwoiła się w ciągu ostatnich pięciu lat. Jedną z przyczyn jest między innymi to, że marki starają się odpowiadać na wymagania bardziej świadomych ekologicznie konsumentów. Mamy nadzieję, że inni producenci suplementów diety pójdą w ślady Orkla Health zobowiązując się do stosowania identyfikowalnych, certyfikowanych, zrównoważonych olejów rybnych z rybołówstw, które pomagają chronić nasze morza i oceany oraz zasoby ryb i owoców morza dla przyszłych pokoleń.

Sprzedaż produktów pod marką Möller's wzrosła w latach 2008-2018 o około 60%. Marka jest obecnie dostępna na ponad 20 europejskich i azjatyckich rynkach. Möller's Tran Norweski jest obecny w Polsce od ponad 15 lat i niezmiennie cieszy się rosnącym uznaniem i zaufaniem konsumentów. Möller's jest liderem kategorii omega-3 w Polsce, a w jego asortymencie poza tranami, dostępne są również kapsułki oraz pyszne żelki.

Pierwsze trany Möller's z niebieskim logo MSC na etykietach pojawią się na aptecznych półkach na jesieni tego roku.

*          *          *

DODATKOWE INFORMACJE:

Orkla Health należy do Orkla ASA, która posiada 100% jej udziałów. Siedziba firmy mieści się w Skøyen w Oslo. Orkla Health jest wiodącym dostawcą i sprzedawcą szerokiej gamy suplementów diety i produktów zdrowotnych. Głównymi rynkami Orkla Health są kraje nordyckie, bałtyckie, w tym Polska, ale firma jest również obecna i znana na rynkach wielu krajów europejskich oraz azjatyckich. Marka Möller's jest największą i najbardziej rozpoznawalną na świecie marką w portfolio firmy. Dystrybucja odbywa się za pośrednictwem sklepów spożywczych, sklepów ze zdrową żywnością oraz aptek. Orkla Health zatrudnia 520 pracowników, a całkowite obroty firmy w 2018 r. wyniosły 1,6 mld NOK.

Orkla Health w Polsce, pod nazwą Orkla Care S.A. - jest obecna na polskim rynku od ponad 20 lat.  Do najbardziej rozpoznawalnych marek, poza Möller's, należą również suplementy diety Bodymax oraz Colon.  Orkla Care S.A. jest również wyłącznym dystrybutorem znanych polskim pacjentom leków OTC - Esberitox, Olbas, Kalms i Remifemin.  Poza markami aptecznymi, Orkla Care sprzedaje W Polsce również marki kosmetyczne - Soraya, Dermika, Bio-Oil, Salvequick i Jordan.

Więcej informacji na www.orkla.com oraz na www.mollers.pl

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.

Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.

Już ponad 380 rybołówstw z ponad 35 krajów świata posiada certyfikat MSC, a ponad 100 kolejnych przechodzi obecnie proces certyfikacji, co przekłada się na blisko 15% światowych połowów dzikich ryb z certyfikatem MSC. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 36 000 produktów w ponad 100 krajach. W Polsce dostępnych jest już blisko 900 produktów, które można znaleźć w największych sieciach handlowych.

Więcej informacji na www.msc.org/pl

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Anna Dębicka, MSC Program Coordinator in Poland, anna.debicka@msc.org +48 502 447 734

Joanna Ornoch, MSC Communication and Marketing Coordinator, joanna.ornoch@msc.org +48 506 058 460

Izabela Jagodzik, Marketing Manager Health, izabela.jagodzik@orklacare.pl, +48 604 564 152

[1] W sierpniu 2018 r. agencja GlobeScan przeprowadziła badanie wśród 2800 konsumentów suplementów diety i tranu w siedmiu kluczowych dla tych produktów rynkach: w Danii, Finlandii, Holandii, Norwegii, Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

MSC w Polsce