Dom » Architektura

Oryginalne zastosowania podłóg drewnianych

Czy drewno – symbol tradycji i uznanych koncepcji aranżacyjnych może nas jeszcze zaskoczyć? Naturalnie! Wystarczy odrobina kreatywności, aby ten dobrze znany surowiec odsłonił zupełnie nowe, intrygujące oblicze.

Zarówno architekci, jak i osoby prywatne, wciąż poszukują nowatorskich rozwiązań, które pozwolą im wykreować niebanalną przestrzeń bez konieczności rezygnacji ze sprawdzonych przez pokolenia surowców. Jednym z takich wypróbowanych materiałów jest niewątpliwie drewno. Jego tradycyjny charakter przełamywano już stosując egzotyczne gatunki, barwiąc deski kolorowymi olejami czy stosując innowacyjne metody obróbki powierzchniowej. W końcu zaczęto eksperymentować z samą formą i ułożeniem drewnianych desek.

Drewno tu, drewno tam

Drewno doskonale prezentuje się w projektach w stylu tradycyjnym, ale świetnie wpisuje się też w nowoczesne koncepcje aranżacyjne. Dzieje się tak jednak nie bez powodu. Materiał ten emanuje bowiem ciepłem i urzeka swoim niepowtarzalnym klimatem, za sprawą którego każde wnętrze zamienia się w bardzo komfortową, przytulną przestrzeń. Pomimo, iż drewno wciąż najczęściej pojawia się na podłogach, tu również można zauważyć zwrot ku pewnym trendom. W nowoczesnych aranżacjach, deski często układane są we wzór tzw. pokładowy, zwany potocznie mijanką. Jest to dość uniwersalne rozwiązanie, zatem idealnie sprawdza się ono w przestrzeniach urządzonych zarówno w duchu tradycji, jak i modernizmu. Nieco odważniejsze osoby wolą jednak eksperymentować z wracającym do łask wzorem jodełki. Bogata oferta firmy Kaczkan, dotycząca zarówno wybarwień, rozmiarów, jak i wykończeń klepek, pozwala na stworzenie wielokolorowej podłogi, która sama w sobie staje się efektowną dekoracją wnętrza. Jednak drewno świetnie prezentuje się nie tylko na podłodze - coraz powszechniej stosowanym rozwiązaniem jest przedłużanie jego motywu także na fragmencie ściany, co zaciera granice pomiędzy powierzchniami wertykalnymi a horyzontalnymi i łagodzi kontury nowoczesnych projektów aranżacyjnych. Nierzadko spotyka się także drewno w formie okładziny kominkowej – odpowiednio rozwiązane kwestie dotyczące izolacji termicznej pozwalają na wykreowanie niepowtarzalnego charakteru domowego paleniska. Osoby, które uważają jednak, że surowiec ten powinien dominować w ich aranżacji, mogą skorzystać z kolekcji Wall of Wood i powielić motyw drewna na całej ścianie lub na suficie. Nie przypomina ono już jednak typowej boazerii, charakterystycznej dla wystroju mieszkań lat 90. Teraz deski są szersze, z wyeksponowanymi sękami, a ich ułożenie jest raczej poziome niż pionowe. W tej formie drewno pojawia się także jako zagłowia łóżek lub ciekawe zagospodarowanie wnęk i ścian wykuszy. Bardzo popularnym rozwiązaniem stosowanym w nowoczesnym budownictwie, jest też wyłożenie dwóch stref użytkowych deskami, jednak utrzymanymi w innej tonacji. Pozwala to wizualnie oddzielić dwa pomieszczenia, przy jednoczesnym zachowaniu spójności kompozycyjnej.

Wytrzymałe z natury

Równie ważne jak efekt estetyczny, są oczywiście parametry techniczne drewna, z jakiego parkiet będzie wykonany. Dlatego aby móc przez lata cieszyć się dobrą kondycją parkietu ułożonego w niestandardowy wzór, należy wybrać gatunek, który jest stabilny wymiarowo. Dzięki temu unikniemy tworzenia się nieestetycznych szpar i wybrzuszeń.

- Jednym z najbardziej polecanych gatunków jest tutaj dąb – posiada niewielki współczynnik skurczu, dodatkowo cechuje się wysoką twardością i wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Wbrew pozorom ułożenie takiej podłogi nie nastręcza wielu trudności tym bardziej, jeśli klepki montowane są – jak w przypadku parkietów Kaczkan - na pióro-wpust. Taki system pozwala na szybkie łączenie dowolnych elementów w celu uzyskania pożądanego wzoru – wyjaśnia główny technolog firmy Kaczkan - Krzysztof Sasin.

Drewniany parkiet ułożony w niestandardowy wzór jest daleko bardziej stabilny wymiarowo niż ten z tradycyjnym montażem, dodatkowo lite drewno – odpowiednio zabezpieczone – jest w stanie służyć nawet kilku pokoleniom. Nawet, jeśli zmieni się koncepcja aranżacji wnętrza, surowiec, jakim jest uniwersalne i ponadczasowe drewno, będzie w dalszym ciągu olśniewać szlachetnym i nieśmiertelnym pięknem zaczerpniętym wprost z natury.

Więcej informacji na stronie: www.kaczkan.pl

Kaczkan produkuje podłogi drewniane od 30 lat jako tradycyjna, rodzinna firma z imponującą wiedzą o drewnie i jego obróbce. Nasze drewno pochodzi ze sprawdzonych i racjonalnie zarządzanych źródeł w Europie. Jest pozyskiwane zgodnie z zasadami świadomego zarządzania zasobami naturalnymi,
a wykonywane deski odpowiadają najwyższym standardom jakościowym. Wszystkie podłogi posiadają certyfikat FSC oraz pełną dokumentację produktów z drewna zgodną z wymogami Unii Europejskiej. Każdy etap procesu produkcyjnego odbywa się w Europie i jest nadzorowany przez eksperta, co odróżnia marką Kaczkan od firm, które produkują podłogę na skalę masową. Innowacyjne technologie pozwalają na uzyskanie wysokiej precyzji, optymalizację produkcji, obniżenie kosztów oraz ochronę środowiska, co potwierdza aż siedem certyfikatów: PN-EN dotyczący produkcji, certyfikat CE (Conformité Européenne), deklarujący spełnienie wymogów dotyczących bezpieczeństwa użytkowania oraz jakości produktu wg dyrektyw UE,  certyfikat DIBT świadczący o jakości produktów oraz
o wysokich standardach środowiska i ludzi w branży budowlanej, a także certyfikat FSC przyznawany jest za poszanowanie zasad gospodarki leśnej. Roczna produkcja wynosi 900 000 m kw. podłóg dwuwarstwowych oraz 200 000 m kw. podłóg litych, a blisko 90% podłóg trafia za granicę – na rynek europejski. Firma otrzymała liczne nagrody, z których najbardziej prestiżowe to Diamenty Forbesa 2012 i 2013,  7 Gazele Biznesu, 2 Orły Eksportu 2015.

E.C.H.O. Communications