Technologie » Komputery

Oświadczenie Lenovo na temat najnowszych rankingów branży PC

Zgodnie z najnowszymi danymi branżowymi podanymi 10 lipca przez firmy IDC i Gartner, Lenovo zostało numerm 1 na świecie wśród dostawców komputerów PC

Według danych IDC firma Lenovo uzyskała w II kwartale 2013 r. udział w globalnym rynku komputerów PC na poziomie 16,7%. Oznacza to wzrost względem II kwartału 2012 r., kiedy udział ten wynosił 15,0%. Według danych Gartnera firma Lenovo uzyskała w tym kwartale udział w rynku na poziomie 16,7%, podczas gdy w zeszłym kwartale oraz II kwartale 2012 roku udział ten kształtował się na poziomie 14,9%. Tym samym firma Lenovo została po raz pierwszy niekwestionowanym liderem globalnym na rynku PC na podstawie obu tych powszechnie uznawanych raportów.

Kometarz Yanga Yuanqinga, prezesa i dyrektora naczelnego Lenovo:

Jesteśmy dumni z osiągnięcia przez Lenovo pozycji niekwestionowanego lidera światowego rynku PC i pragniemy podziękować za ten sukces klientom oraz pracownikom na całym świecie. Choć rynek komputerów PC jest obecnie wyjątkowo trudny, firmie Lenovo udało się nie tylko zwiększyć w nim udział, ale także konsekwentnie umacniać rentowność i wprowadzać coraz więcej innowacyjnych produktów we wszystkich segmentach. Walka o przywództwo na rynku PC będzie z różnymi wynikami trwać nadal. Jestem jednak przekonany, że na globalnym rynku komputerów PC pozostaje dużo miejsca na rentowny rozwój i przełomowe innowacje.

Pełna wersja oświadczenia w załączniku.

Dodatkowe informacje są na strona temat raportu IDC:

·         IDC: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24213513

agencja21