Firma » Finanse

Outsourcing kadr i płac w firmach coraz bardziej popularny?

Outsourcing HR jest tematem bardzo często poruszanym przez właścicieli firm i pracowników działów zarządzania zasobami ludzkimi. Bez wątpienia proces ten staje się bardzo popularny na świecie. Co wpływa na to, że coraz więcej firm decyduje się na takie rozwiązania?

Na czym to polega

Outsourcing kadr i płac to po prostu zlecanie zewnętrznej firmie procesów związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi. Zadania te nie należą więc do obowiązków poszczególnych osób w firmie, ale zostają oddane profesjonalistom. Krótko mówiąc, outsourcing HR oszczędza pracę osób pracujących w naszej firmie.

Możemy wyróżnić outsourcing kadr oraz outsourcing płac. Jeśli zlecamy obsługę związaną z wynagrodzeniami pracowników, jest to outsourcing płac. Natomiast outsourcing kadrowy to nic innego, jak delegowanie zadań dotyczących np. rekrutacji nowych osób.

Polska na tle reszty Europy

Mimo że w Polsce outsourcing HR staje się coraz bardziej popularny, wciąż daleko nam do wskaźników, jakie prezentują kraje Europy Zachodniej. Dla przykładu, w 2013 roku w Belgii korzystało z niego prawie 80% firm, a we Francji około 40%. Co wpływa na tak dużą chęć zagranicznych przedsiębiorstw do outsourcingu? Wiąże się to z kosztami stałymi, które dzięki zlecaniu zadań zewnętrznej firmie stają się kosztami zmiennymi, dostosowanymi do ilości osób zatrudnionych.

W Polsce przedsiębiorcy powoli zaczynają się przekonywać do tego modelu. Mimo że procent firm, które decydują się na outsourcing kadr i płac waha się w okolicach tylko około 10%, widzimy dość duży wzrost zainteresowania w tego typu usługach.

Dlaczego warto skorzystać

Przedsiębiorcy, którzy wprowadzili outsourcing w swojej firmie, podkreślają dwie główne zalety tej usługi. Są nimi:

• redukcja kosztów,

• usprawnienie procesów.

Zmniejszenie wydatków wynika z zamiany kosztów stałych na zmienne. Nie trzeba już utrzymywać całego działu kadr, niezależnie od liczby pracowników. Outsourcing kadrowy daje możliwość dostosowania kosztów do obecnych zasobów ludzkich.

Natomiast jeśli chodzi o zaletę sprawniejszych procesów, outsourcing jest tu pomocny głównie dzięki pracy profesjonalistów, którzy dokładnie wiedzą, jak przeprowadzać działania związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi. Dzięki temu procesy te stają się nie tylko funkcjonalne, ale i szybsze.

henryk.frolena

• avatar
    ~Karol 2015-03-19 13:51:00

Wiatm, w swojej firmie zatrudniam 3 pracowników asystentkę oraz 2 sprzątaczki, na outsorcingu mam całą resztę: dział IT, ochronę, administrację budynku, usługi finansowe i księgowe zlecam Centrum FRR www.frr.pl ponieważ nie muszę się martwić o l4 czy urlopy pracowników i kosztuje mnie to o wiele mniej ;-)