Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Pakiet onkologiczny wymaga poprawek

Potrzebne są korekty w pakiecie onkologicznym – wskazywali dyrektorzy mazowieckich szpitali podczas Regionalnego Spotkania Menedżerów Ochrony Zdrowia w Warszawie (25 lutego 2015 r.)

W Regionalnym Spotkaniu Menedżerów Ochrony Zdrowia w Warszawie udział wzięło ponad 200 osób, wśród nich dyrektorzy największych szpitali w woj. mazowieckim, przedstawiciele Narodowego Funduszu Zdrowia, władz samorządowych, Okręgowej Izby Lekarskiej, a także eksperci rynku medycznego.

Dorota Gałczyńska-Zych, dyrektor Szpitala Bielańskiego w Warszawie zauważyła, że pakiet onkologiczny dużo łatwiej byłoby wprowadzać, gdyby wcześniej został zrealizowany pilotaż. – Powinniśmy wiedzieć jak postępować, a nie dopiero dzisiaj móc zadawać pytania, gdy pakiet już został wdrożony – mówiła na konferencji.

Dodała także, że jak dotąd, do Szpitala Bielańskiego z podstawowej opieki zdrowotnej z wystawionymi tzw. zielonymi kartami dotarło 33 pacjentów, wyraźnie mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, gdy obowiązywały tylko skierowania z podejrzeniem choroby nowotworowej. Zdecydowanie więcej kart wystawili lekarze w szpitalu – bo blisko 100; mniej więcej tyle samo nowotworów zdiagnozowali w ciągu dwóch pierwszych miesięcy minionego roku.

Sporym utrudnieniem dla szpitali jest brak możliwości ponownego edytowania karty diagnostyki i leczenia onkologicznego w celu poprawienia błędu jaki powstał przy jej wcześniejszym wypełnianiu przez lekarza pierwszego kontaktu – Popełniony błąd nie pozwala zakończyć tej karty i sprawozdać jej do NFZ – tłumaczył Jarosław Rosłon, dyrektor Międzyleskiego Szpitala Specjalistycznego w Warszawie.

– Ponieważ karta jest skierowaniem do szpitala, przyjmujemy pacjenta, realizujemy procedury, ale nie możemy rozliczyć tych świadczeń w ramach pakietu onkologicznego. Uzyskujemy informację, że świadczenie możemy rozliczyć w ramach hospitalizacji podstawowej, ale nie o to nam chodzi – wyjaśniał.

Jarosław Rosłon proponował by, nim nie nastąpią oczekiwane korekty w pakiecie onkologicznym, zrezygnować z walidacji kart DiLO, w taki sposób aby możliwe było wprowadzanie w nich zmian w przypadku drobnego błędu.

Z kolei Filip Nowak, dyrektor Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia tłumaczył, że walidacja kart DiLO wynika stąd, że rozliczne są środki publiczne, które trzeba wydawać z rozwagą. Rozluźnienie procesu weryfikacji kart nie leży w kompetencjach oddziału NFZ. Niemniej mazowiecki NFZ przekazuje sygnały dotyczące tego problemu do centrali Funduszu i Ministerstwa Zdrowia. – Trwa rozważanie czy i w jakim zakresie można nieco złagodzić wymagania walidacji – powiedział dyrektor oddziału NFZ.

Goście Regionalnego Spotkania Menedżerów Ochrony Zdrowia omawiali również m.in. sytuację finansową jednostek ochrony zdrowia. Samorząd województwa w 2014 roku udzielił podległym jednostkom ochrony zdrowia 85 mln zł pożyczek, jednemu ze szpitali poręczono 15 mln zł pożyczki. Urząd marszałkowski pokrył ujemny wynik finansowy siedmiu SPZOZ – na kwotę 47 mln zł.

– Placówki dla których organem założycielskim jest samorząd województwa są bardzo zadłużone – mówiła członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc. Zobowiązania tych SPZOZ to ok. 460 mln zł. Niezapłacone tzw. nadwykonania za lata 2011-2014 to aż 160 ml zł.

Jako jeden z powodów trudnej sytuacji niektórych lecznic oprócz nadwykonań wicemarszałek podała też niedoszacowanie stawek za świadczenia, szczególnie w psychiatrii i pediatrii.

Konferencja Regionalne Spotkanie Menedżerów Ochrony Zdrowia w Warszawie była kolejną w ósmej już edycji cyklu corocznych regionalnych debat poświęconych organizacji i finansowaniu opieki zdrowotnej w wybranych województwach, organizowanych przez wydawcę i redakcję miesięcznika oraz portalu Rynek Zdrowia.

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl.

Posiada 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl, wydających tytuły takie jak: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Dodatkowe informacje:

Marta Stach, Imago Public Relations