Gospodarka » Przemysł

Panattoni Europe z nowym najemcą – prawie 11 000 m kw. dla Compin w Łodzi

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych w Polsce, podpisał umowę najmu z Compin – francuskim producentem komponentów dla branży transportowej. Nowy obiekt BTS o charakterze produkcyjnym i powierzchni niemal 11 tys m kw. powstanie w Łodzi. Jego budowa rozpocznie się w sierpniu br.

Panattoni Europe ma nowego najemcę. Została nim francuska firma Compin – leader swojej branży w Europie – specjalizująca się w produkcji komponentów dla środków transportu miejskiego, m.in. siedzeń, oświetlenia i podłóg, będąca liderem na rynku europejskim w swojej branży. Dla nowego klienta deweloper wybuduje obiekt BTS (built-to-suit) o charakterze produkcyjnym w Łodzi przy ulicy Jędrzejowskiej. Inwestycja o łącznej powierzchni blisko 11 000 m kw. zostanie podzielona na część produkcyjną, która zajmie ponad 10 000 m kw., oraz część biurową liczącą ok. 812 m kw. Budowa rozpocznie się w sierpniu bieżącego roku. Umowa najmu została podpisana na 10 lat, a w transakcji pośredniczyła agencja doradcza JLL.

Nowoczesny obiekt produkcyjny, który zostanie zrealizowany przez Panattoni Europe, pozwoli firmie Compin zarówno na sprawne zarządzanie produkcją, jak i dogodne eksportowanie towarów. Jak komentuje Michał Samborski, Development Director z Panattoni Europe: „Nowa inwestycja dla Compin jest przykładem przemyślanej relokacji – do nowoczesnego obiektu, który zapewni firmie zaawansowane możliwości produkcyjne. Nieruchomość będzie zrealizowana zgodnie ze wszystkimi oczekiwaniami najemcy i będzie idealnie skrojona pod wymogi jego branży. Było to możliwe dzięki głębokiej analizie potrzeb przedsiębiorstwa, a także wieloletniemu doświadczeniu Panattoni Europe w realizacji obiektów produkcyjnych oraz doskonałej znajomości regionu łódzkiego”. Według Pascala Thebline’a, General Manager, Compin Polska „Biorąc pod uwagę specyfikę naszej działalności, kluczowym wyzwaniem było znalezienie najlepszego z możliwych rozwiązania. To znaczy identyfikację lokalizacji przemysłowej w pobliżu infrastruktury drogowej która umożliwiałaby szeroką dystrybucję, a także zwiększenie naszej zdolności i wydajności produkcyjnej. Cieszymy się, że relokacja umożliwi nam również zapewnienie wykwalifikowanego zespołu, co ma ogromne znaczenie dla długoterminowego sukcesu naszej firmy’.

Transakcję komentuje również Paulina Dziubińska, Senior Consultant, Industrial Department, JLL: „Niezwykle się cieszymy, że po bardzo długich analizach zapotrzebowania udało się znaleźć dla firmy Compin najlepsze rozwiązanie. Relokacja firmy produkcyjnej niesie wiele wyzwań, które podczas rozmów bardzo szczegółowo rozpracowaliśmy, dzięki zrozumieniu wymagań firmy, a także sytuacji lokalnego rynku powierzchni magazynowej. Wierzymy, że nowa lokalizacji w całkowicie dostosowanym budynku będzie sprzyjać rozwojowi działalności firmy Compin”.

Nowa inwestycja powstanie w Łodzi przy ul. Jędrzejowskiej. Obiekt będzie znajdować się tuż przy A1 – jedynej polskiej autostradzie o przebiegu północ-południe. Będzie oddalony o zaledwie 30 km od węzła Łódź Północ stanowiącego skrzyżowanie autostrad A1 i A2. Idealna lokalizacja w centrum Polski z dostępem do przecięcia się europejskich szlaków wschód-zachód i północ-południe, jak również położenie w granicach miasta ułatwi firmie Compin logistykę krajową i eksportową, a pracownikom zapewni szybki i łatwy dojazd do pracy.

konkretpr