Gospodarka » Przemysł

Panattoni Europe zrealizuje inwestycję dla firmy SCHMALZ+SCHÖN pod Stuttgartem

Panattoni Europe, deweloper i inwestor nieruchomości przemysłowych, otrzymał kontrakt na realizację złożonej inwestycji logistycznej dla firmy SCHMALZ + SCHÖN w miejscowości Waiblingen, w okolicach Stuttgartu.

Firma SCHMALZ+SCHÖN Logistics GmbH z siedzibą w miejscowości Fellbach, niedaleko Stuttgartu, wynajmie obiekt długoterminowo. Podczas prac remontowych i budowlanych istniejące zabudowania pozostaną w użyciu. „Zakres inwestycji obejmuje bardzo skomplikowane operacje, w tym m.in. rozbiórkę i przebudowę budynku, który będzie w dalszym ciągu użytkowany, wraz z trwającą jednocześnie budową dwóch hal wyposażonych w liczne instalacje. W rezultacie powstanie zupełnie nowy, nowoczesny obiekt zapewniający maksymalną elastyczność niezbędną dla rozwiązań logistycznych najwyższej jakości" - wyjaśnia Fred-Markus Bohne, Partner Zarządzający Panattoni Europe. Dzięki rozbudowie powierzchni SCHMALZ+SCHÖN zamierza zintensyfikować swoją działalność logistyczną i położyć podwaliny pod dalszy rozwój. Johannes Weyland, Dyrektor Zarządzający SCHMALZ+SCHÖN Logistics GmbH, deklaruje: „Jesteśmy bardzo zadowoleni z budowy nowego, większego obiektu, jego wyposażenia i potencjału logistycznego. Umożliwi on strategiczne wzmocnienie naszej pozycji w tej lokalizacji, a także zwiększy naszą przewagę nad konkurencją".

W ramach omawianej inwestycji Panattoni Europe podejmie się rehabilitacji terenów poprzemysłowych (tzw. inwestycji typu brownfield) w regionie, który cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród firm logistycznych. Większa część budynku, który dotychczas pełnił funkcje logistyczne, zostanie zastąpiona przez dwie nowe hale o łącznej powierzchni ok. 15 000 metrów kwadratowych, zaś istniejący dwukondygnacyjny budynek liczący łącznie ponad 10 000 metrów kwadratowych zostanie przebudowany. W nowych budynkach wbudowane zostaną antresole o łącznej powierzchni 2900 metrów kwadratowych. Ponadto obiekt będzie dysponował systemem dźwignic o udźwigu do 34 ton, co zapewnia optymalne warunki do obsługi logistycznej ciężkich ładunków - jednego z obszarów działalności firmy SCHMALZ+SCHÖN. Zgodnie z przestrzeganą przez Panattoni Europe polityką budowania obiektów logistycznych w duchu ekologii i zrównoważonego budownictwa nowe hale zostaną wyposażone w zaawansowany system fotowoltaiczny we współpracy z regionalnym dostawcą energii elektrycznej.

Teren inwestycji jest położony w odległości około 14 kilometrów na północny-wschód od Stuttgartu w miejscowości Waiblingen na terenie okręgu przemysłowego Heerstraße. Stanowi on część regionu przemysłowego Mittlerer Neckar i dysponuje bardzo dogodnym połączeniem ze Stuttgartem w postaci drogi B14. Dzięki bliskości miasta oraz dobrym połączeniom drogowym lokalizacja ta zapewnia doskonałe warunki dla logistyki miejskiej. Ponadto w bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się siedziba koncernu Daimler AG oraz najważniejsze ośrodki produkcyjne Robert Bosch GmbH.

Obiekty zostały nabyte w ramach wspólnej transakcji przez TH Real Estate oraz Palmira Capital Partners i weszły w skład portfela funduszu Investoren-Club-Fonds German Logistics (ICF GLog).

konkretpr