Firma » Biznes

Panda Security chroni ZUS

ZUS wybrał system zabezpieczający firmy Panda Security do ochrony serwerów pocztowych. Rozwiązanie Panda Security for Exchange Servers zostanie wdrożone na 350 serwerach Microsoft Exchange, dzięki czemu chronionych będzie 80 tys. kont pocztowych w oddziałach ZUS w całej Polsce.

Głównym zadaniem pakietu Panda Security for Exchange Servers jest zabezpieczenie korespondencji elektronicznej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przed atakami i rosnącą liczbą zagrożeń internetowych.

Dzięki zastosowaniu rozwiązania, zniknie konieczność korzystania z zewnętrznych zasobów oraz zwiększy się integralność całej sieci. Panda Security for Exchange Servers zapewni także możliwość scentralizowanego zarządzania, co wpłynie na szybkość i efektywność pracy. Rozwiązanie zostało dostarczone przez Partnera producenta - firmę Ikaria. Firma Ikaria we współpracy z Panda Security przeszkoliła także 100 administratorów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Informacje techniczne o Panda Security for Exchange Servers

Panda Security for Exchange Servers dla serwerów pocztowych firmy Microsoft jest korporacyjnym rozwiązaniem zaprojektowanym dla firm, które potrzebują kompleksowej ochrony przed wszystkimi rodzajami zagrożeń. System chroni nie tylko przed znanymi złośliwymi kodami, ale także proaktywnie wykrywa i blokuje nieznane szkodliwe pliki. Operacja ochrony proaktywnej realizowana jest za pomocą innowacyjnych technologii TruPrevent oraz zastosowania mechanizmu Kolektywnej Inteligencji.

W skład zakupionego pakietu wchodzi konsola Panda AdminSecure, która pozwala na scentralizowane zarządzanie modułami ochronnymi oraz kontrolę poziomu bezpieczeństwa w czasie rzeczywistym. W rozwiązaniu zastosowano wydajne silniki antymalware, które wykorzystują minimalną ilość zasobów systemowych, w związku z czym są idealne dla sieci komputerowych o ograniczonej wydajności oraz przepustowości łączy. Aby zapewnić maksymalną ochronę system automatycznie przeprowadza aktualizację, a także okresową kontrolę sieci. Poprzez zaimplementowane moduły ochronne oprogramowanie Panda Security for Exchange Servers pozwala zwiększyć wydajność systemu pocztowego organizacji, a także zwiększyć produktywność jej pracowników.

O firmie Panda Security

Panda Security jest jednym z czołowych producentów zintegrowanych rozwiązań bezpieczeństwa IT do walki z zagrożeniami internetowymi. Na rynku działa już od 19 lat i jest obecna w ponad 55 krajach świata. Pod względem udziałów w rynku Panda Security zajmuje drugie miejsce w Europie (Gartner). Obecnie firma obsługuje 4 miliony klientów, w tym 140 000 korporacji na całym świecie, zatrudniając ponad 1500 osób. Produkty Panda Security - dostępne w ponad 20 językach - umożliwiają centralne zarządzanie i ochronę stacji roboczych, serwerów i bram, dzięki czemu pozwalają stworzyć bezpieczne środowisko pracy dla dużych korporacji, małych i średnich firm oraz użytkowników domowych. Centrala firmy i główne laboratorium mieszczą się w Bilbao w Hiszpanii, pozostałe laboratoria - w Stanach Zjednoczonych.

Panda Security jako pierwsza firma na rynku wdrożyła nową koncepcję ochrony, gdzie każdy użytkownik bierze udział w walce ze złośliwym oprogramowaniem, przesyłając na serwery Panda dane na temat nowych zagrożeń. Zaimplementowana technologia, zwana Kolektywną Inteligencją zmniejsza wykorzystanie przepustowości przez poszczególne komputery, zapewniając przy tym szybszą i pełniejszą ochronę. Panda Antivirus Pro 2009, Panda Internet Security 2009 oraz Panda Global Protection 2009 to nowa era w dziedzinie zabezpieczeń. Kolektywna Inteligencja funkcjonuje jako baza danych online działająca w czasie rzeczywistym, w której przechowywana jest większość plików sygnatur. Dzięki temu punkty końcowe są obciążone jedynie ich niewielką częścią.

W Polsce Panda Security działa od września 2001 roku. Po siedmiu latach działalności firma znajduje się w ścisłej czołówce producentów najlepiej rozpoznawanych i ocenianych programów antywirusowych w Polsce. Ich dystrybutorami są: ABC Data, Action, Incom i AB SA. Programy dostępne są również w sklepach Empik, Media Markt, Electro World, Saturn oraz sieciach Komputronik i Vobis.

Oprócz działalności komercyjnej firma prowadzi w Polsce bezpłatne PogotoVie Antywirusowe: www.pogotovie.pl

Oficjalna strona polskiego oddziału Panda Security Polska: www.pspolska.pl

Strona korporacyjna Panda Security: www.pandasecurity.com