Technologie » Internet

PandaLabs o przestępczości elektronicznej

Luis Corrons, dyrektor techniczny PandaLabs, przedstawił sytuację w sektorze złośliwego oprogramowania oraz sposoby rozwiązania problemu podczas londyńskiego kongresu poświęconego przestępczości elektronicznej.

Luis Corrons, dyrektor techniczny PandaLabs – laboratorium Panda Security specjalizującego się w wykrywaniu i analizie złośliwego oprogramowania – wziął udział w organizowanym po raz szósty kongresie poświęconym tematyce przestępczości elektronicznej.

W czasie międzynarodowego spotkania, które odbyło się w Londynie w dniach 5-6 marca 2008 r., Luis Corrons przedstawił aktualną sytuację w dziedzinie cyberprzestępczości oraz omówił nowe tendencje rozwoju złośliwego oprogramowania.

„W prezentacji przedstawionej przeze mnie na tegorocznym kongresie znalazły się rzeczywiste przykłady cyberprzestępstw, które miały miejsce w ciągu ostatnich miesięcy, a także opisy wywołanych przez nie skutków. Przyjrzałem się także zagrożeniom, których liczba zwiększy się w bieżącym roku, a także tym, z którymi zmagają się dziś użytkownicy oraz firmy, w tym infekcjom witryn www, zaplanowanym atakom oraz rosnącemu wykorzystaniu botnetów” – wyjaśnia Corrons.

Podczas tegorocznego kongresu omówione zostało skuteczne zarządzanie ryzykiem związane z coraz bardziej wyrafinowanymi atakami internetowymi, które dotykają zarówno klientów indywidualnych, jak i sieci korporacyjne oraz infrastruktury. Przedstawiono również sposoby ochrony firm przed nowymi oraz istniejącymi już zagrożeniami (trojanami, bonetami, programami szpiegującymi, zautomatyzowanym phishingiem oraz pharmingiem itp.), metody zapobiegania oszustwom online oraz ochrony reputacji firmy. Przedstawiciele Panda Labs podkreślali ponadto znaczenie utraty danych i sposoby jej uniknięcia.

Spotkania i seminaria edukacyjne, prowadzone przez specjalistów i ekspertów z wielu krajów, wzbogacone obiektywnymi analizami przygotowanymi przez czołowych dostawców usług, w tym przez Panda Security, dotyczyły najnowszych metodologii i rozwiązań, które firmy i organizacje mogą stosować do walki z cyberprzestępczością.

Więcej informacji na temat kongresu można znaleźć pod adresem http://www.e-crimecongress.org/ecrime2008/website.asp

Panda Security