Technologie » Komputery

Pearson Longman i interaktywne tablice InterWrite

Pearson Longman i interaktywne tablice InterWrite to nowa jakość w nauce angielskiego – atrakcyjniej i skuteczniej!

Tablice interaktywne to nadal jeszcze nowość na polskim rynku. Są już jednak wykorzystywane w szkołach podstawowych, gimnazjach i na uczelniach wyższych. Coraz chętniej korzystają z nich szkoły językowe, aby uatrakcyjnić zajęcia i zmobilizować słuchaczy do nauki. Jest to głęboko uzasadnione – skuteczność pracy z tablicą interaktywną, jak wykazują badania*, jest o ponad 15% wyższa. Każdy, kto choć raz zetknął się z tym narzędziem, wie, jak niesamowite możliwości daje ono nauczycielom.  Cenione na świecie tablice InterWrite są już dostępne w Polsce. Wydawnictwo Pearson Longman oferuje kompatybilne z tablicami InterWrite oprogramowanie do nauki języka angielskiego.

Historia wydawnictwa Pearson Longman ma już 285 lat. Przez cały czas wyznacza ono kierunki rozwoju nauczania, a jednocześnie jest to marka idąca z duchem czasu, która potrafi dostosować się do zmieniających realiów cywilizacyjnych i sprostać coraz to wyższym wymaganiom odbiorców. Tradycją firmy jest sięganie po wszelkie udogodnienia techniczne, pozwalające zwiększyć efektywność nauczania, a jednocześnie je uatrakcyjnić. W XXI wieku sięgamy więc po rozwiązania interaktywne – informuje Winicjusz Kosior z wydawnictwa Pearson Longman  - dbamy o to, aby nasze materiały były zgodne z najnowszymi trendami w nauczaniu języków obcych oraz z zaleceniami ministerialnymi. Muszą one także spełniać wysokie oczekiwania nauczycieli i uczniów. To wszystko braliśmy pod uwagę decydując się na współpracę z dostawcą tablic interaktywnych InterWrite”.Połączenie tablicy interaktywnej InterWrite z oprogramowaniem komputerowym do nauki języka angielskiego Pearson Longman oraz rzutnikiem multimedialnym daje zupełnie nową jakość w pracy nauczyciela, jak np. możliwość odsłuchania dowolnego – wskazanego na tablicy – słowa lub fragmentu tekstu, uwypuklenie najważniejszych treści, tworzenie na poczekaniu prostych ćwiczeń bazujących na tekstach, prezentowanie filmów, wykresów i animacji, wykonywanie zadań interaktywnych, odtwarzanie piosenek w wersji karaoke, zapisywanie notatek i ćwiczeń w pamięci komputera, a także wiele innych. Zastosowanie systemu PRS (interaktywny system odpowiedzi) bardzo łatwo, a jednocześnie atrakcyjnie, umożliwi sprawdzenie poziomu przyswojenia omawianego materiału – nauczyciel ma natychmiastowy wgląd w zagregowane wyniki testu całej grupy, co znacznie usprawnia prowadzenie zajęć. Jednocześnie dostępne są szczegółowe wyniki poszczególnych uczniów, co umożliwia z kolei indywidualną pracę z konktertnymi osobami.

„Mamy największe doświadczenie w Polsce w sprzedaży systemów interaktywnych dla edukacji – mówi Marek Bielecki, dyrektor działu systemów graficznych Agraf Sp. z o.o. Od lat jesteśmy dystrybutorem systemu interaktywnego firmy InterWrite Learning, który znalazł uznanie w ponad 50 krajach na świecie i jest zalecany przez polskie Ministerstwo Edukacji Narodowej, jako doskonałe narzędzie podnoszące efektywność i atrakcyjność kształcenia”.

Więcej informacji na temat oprogramowania tablicy interaktywnej Pearson Longman na www.pearsonlongman.pl

Dodatkowe informacje na temat systemów InterWrite dostępne na http://www.agraf.com.pl/index.php?menu=produkty&main=group&group=G0403

*informacja na temat wyników badań za e-Mentor 1/2007, “Tablica interaktywna środkiem wspomagającym nauczanie” Hanna Gulińska, Małgorzata Bartoszewicz

Wydawnictwo Pearson Education Polska, reprezentujące markę Pearson Longman jest częścią międzynarodowej grupy medialnej, będącej potentatem w dziedzinie informacji i edukacji.Podręczniki do nauki języka angielskiego i słowniki Pearson Longman obecne są w polskich szkołach od blisko 20 lat. Publikacje wydawnictwa powstają przy dużym udziale polskich nauczycieli. Każda nowa książka opracowywana jest przez polsko-brytyjski zespół autorów, a następnie pilotowana w polskich szkołach, aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby uczniów i być jak najlepiej dopasowaną do realiów polskiego systemu edukacji.Dzięki wysokiej jakości oraz zgodności z wymogami Ministerstwa Edukacji Narodowej podręczniki Pearson Longman są najczęściej używanymi tytułami na każdym poziomie nauczania języka angielskiego. Najpopularniejsze w polskich szkołach English Adventure, New Friends, Sky, Challenges, New Snapshot, Energy, New Oppportunities i Matura Success to właśnie tytuły wydawnictwa Pearson Longman.

O Firmie Agraf Agraf jest dystrybutorem specjalistycznego sprzętu i oprogramowania dedykowanego do pracy w trzech branżach: branży grafiki reklamowej, w rynku edukacyjnym i szkoleniowo-prezentacyjnym oraz w zakresie rozwiązań inżynierskich. Oferta firmy AGRAF skierowana do rynku edukacyjnego i szkoleniowego obejmuje narzędzia tworzące Kompletne Środowisko Interaktywnego Nauczania, na który składają się:

• interaktywny system prezentacji INTERWRITE:
    - tablice interaktywne SchoolBoard oraz MeetingBoard
    - bezprzewodowe tablety interaktywne SchoolPad i MeetingPad
    - tablet LCD InterWrite iPanel

• interaktywny system odpowiedzi i testów INTERWRITE PRS:
    - system PRS IR (z pilotami na podczerwień)
    - system PRS RF (z pilotami radiowymi)

• edukacyjna sieć sprzętowa VIDEODIDACT:
    - systemy sieciowe w technologii pierścienia (VideoDidact RING)
    - systemy sieciowe w technologii gwiazdy (VideoDidact VIEW, SHOW, SELECT)
    - systemy konferencyjne dla sieci notebooków (VideoDidact NOTEBOOK SYSTEM)

Firma zajmuje się nie tylko sprzedażą poprzez ogólnopolską sieć autoryzowanych dealerów, daje również pełne wsparcie obejmujące szkolenia, pomoc techniczną i serwis, a co najważniejsze służy wiedzą i fachowym doradztwem w doborze optymalnych rozwiązań.

AGRAF Spółka z o. o. ul. Obywatelska 137, 94-104 Łódź www.agraf.com.pl

INDALO Public RelationsMałgorzata Błachnio malgorzata.blachnio@indalo.pl  tel.+48 509 047 721

Indalo PR