Firma » Biznes

Pełnym głosem na Wawelu

Czy zdarzyło Ci się kiedyś, podczas przemówienia stracić głos? Znasz to uczucie, gdy niewypowiedziane zdanie zawisa w powietrzu, zaczyna panować krępująca cisza a Twoje gardło odmawia posłuszeństwa? Receptę na tą dręczącą przypadłość otrzymali Uczestnicy szkolenia "Emisja głosu" w Krakowie.

Szkolenie przeprowadził Pan Łukasz Chojęta, trener - aktor znany z takich produkcji jak „Korowód" J. Sztura , „Egzamin z życia", „Glina2" czy „Barwy szczęścia". W szkoleniu wzięło udział 9 osób, które zapewne po szkoleniu słychać w całym Krakowie, gdyż jako uczestnicy szkolenia mieli okazję wyćwiczyć przeponową emisją głosu.

A oto kilka cennych porad od Trenera dla zainteresowanych sztuką bezwysiłkowego mówienia:

• Przed wystąpieniami należy unikać jedzenia orzechów, wafelków czy wszelkich bardzo kruchych pokarmów, które osadzają się u wlotu krtani wywołując odruchy odkrztuśne oraz kaszel, który wysusza naszą krtań i naraża nas na zapalenie gardła.
  • W trakcie dłuższych przemówień, oraz wystąpieniach w salach o suchym powietrzu (np. klimatyzowanych) gardło wysycha i narażone jest na kontuzje. Dlatego w trakcie takich wystąpień należy często popijać wodę. (Uwaga! kawa i herbata wysuszają gardło.)
  • Po wystąpieniu lub w przerwie w celu nawilżenia gardła można zjeść kilka suszonych śliwek.

Więcej porad praktycznych na szkoleniu Emisja Głosu.

biuro@agencjasedno.pl

Agencja Sedno Sp. z.o.o.