Dom » Wnętrza

Piękne i trwałe obrusy lniane

Len jest obecnie bardzo popularną tkaniną i wykonuje się z niej różnorodne artykuły. Lniana tkanina obecna była juz w starożytnym Egipcie. Wówczas z lnu wytwarzano różnej jakości płótna, a te najdelikatniejsze i najczystsze tkaniny służyły do wystroju świątyń i na ubiory kapłanów i królów.

Wtedy zaczęto też produkować obrusy lniane, które początkowo pojawiały się sie tylko w bogatszych domach.

Współczesna produkcja obrusów jest bardzo dobrze rozwinięta i są one łatwo dostępne w rożnego rodzaju wzorach. Dostępne są gładkie obrusy lniane, drukowane, z kontrastową listwą, z koronkowym brzegiem, z koronkowymi wstawkami, z lnianej siatki czy też obrusy z super miękkiego lnu. Obrusy te produkowane są w różnych wielkościach, dzięki czemu bez problemu można je dopasować do rozmiaru i kształtu stolika. Większość osób korzysta z prostokątnych obrusków, jednak dość popularne są też owalne obruski, które idealnie nadają się na okrągłe stoliczki. Oprócz tego dostępne są obrusy i serwety z doszywaną listwą, która również bardzo ładnie wygląda na stole. Firmy produkujące lniane obrusy całe wzornictwo i kolorystykę dobierają z myślą o wnętrzach i upodobaniach swoich klientów. Biorą też pod uwagę aktualne trendy, aby każdy mógł sobie dopasować dany obrys do stylu panującego w domu. Lniane obrusy są bardzo starannie szyte oraz zdobione, dzięki czemu klienci zadowoleni są z nich przez długie lata. Dzięki dobrej jakości wykonania można ich używać przez wiele lat, a z pewnością nic złego nie będzie się z nimi działo. Obrusy lniane mają nawet to do siebie, że każde kolejne pranie polepsza ich wygląd. Len uważany jest nawet za materiał niezniszczalny. Takie obrusy należy prać w temperaturze 95 stopni Celsjusza w opcji z gotowaniem. Ponadto nie można zaniedbać pracowania, najlepiej ‘na wilgotno’. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie przesuszyć lnianego obrusa, ponieważ wtedy on ulegnie zniszczeniu. Lniane obrusy można tez krochmalić, a wtedy dłużej zachowają świeży wygląd. Krochmalenie nadaje też obruskom schludniejszy wygląd oraz sztywność, której brakuje bardziej wyeksploatowanym obrusom.

Obrusy lniane są idealnym pomysłem na przykład na prezent, bowiem każdy z pewnością będzie z nich zadowolony. Stanowią one doskonałą dekorację każdego wnętrza i bardzo dobrze prezentują się zarówno w nowoczesnych wnętrzach, jak też tych bardziej tradycyjnych. W sklepach dostępne są obrusy bogato zdobione i haftowane oraz takie bardziej proste. Obrusy wykonane z lnianej tkaniny są niezwykle solidne i każdy z pewnością będzie z nich zadowolony.

brenna