Technologie » Telekomunikacja

Plantronics MDA200 Adapter „plug and play” do UC

Dzięki nowym produktom, które znalazły się w portfolio Plantronics połączenie “plug and play” w Unified Communications jest realne. Adapter MDA200 sprawia, że urządzenia Plantronics przeznaczone do UC stały się teraz wielofunkcyjne.

Firma Plantronics poszerzyła swoją ofertę o nową kategorię urządzeń, które mają pomóc firmom w przejściu od wykorzystywania wyłącznie tradycyjnych telefonów stacjonarnych do zastosowania infrastruktury zunifikowanej komunikacji (UC). Do produktów, które umożliwiają zamianę należą m.in.: nowy multi adapter MDA200 oraz przewodowe i bezprzewodowe adaptery USB.

Produkty Plantronics Enabler do UC zostały zaprojektowane dla zmaksymalizowania wykorzystania przez działy IT w firmach pierwotnej inwestycji w infrastrukturę do tradycyjnej komunikacji głosowej, na którą składają się telefony stacjonarne i urządzenia audio do komunikacji. Wykorzystujący stacjonarną bazę, MDA200 stanowi opcję dla elastycznych środowisk pracy. Obsługuje przewodowe i bezprzewodowe zestawy słuchawkowe USB, pozwalając na odbieranie i kończenie, zatrzymywanie oraz przełączanie połączeń z dowolnego podłączonego urządzenia przez naciśnięcie jednego przycisku.

- Firmy potrzebują dziś elastyczności i poszukują nowych sposobów wykorzystania istniejących technologii - powiedział Bill Loewenthal, wiceprezes Unified Communications w Plantronics. - MDA200 zapewnia elastyczność i pozwala na pełne wykorzystanie posiadanych urządzeń audio Plantronics. Bez względu na to jaki zestaw słuchawkowy jest używany – przewodowy, bezprzewodowy DECT lub Bluetooth, MDA200 można podłączyć do niego zarówno softphone’y, jak i telefony stacjonarne pracowników przedsiębiorstwa.

MDA200 zapewnia działom IT możliwość wykorzystania istniejących urządzeń, podczas pilotażu, testowania lub wdrażania softphonów wiodących dostawców UC, takich jak: Avaya, Cisco, IBM i Microsoft. Produkty Plantronics z kategorii Enabler UC obejmują również szereg adapterów USB do przewodowych i bezprzewodowych zestawów słuchawkowych, które umożliwiają podłączenie niemal każdego zestawu słuchawkowego Plantronics do urządzenia USB.

Urządzenia UC Plantronics

• MDA200 - multi adapter, łączy telefon stacjonarny i komputer
• DA Series - adaptery, które przekształcają przewodowe urządzenia audio Plantronics w USB
• BT300TM - Bluetooth USB adapter, łączy zestaw słuchawkowy Bluetooth z komputerem