Firma » Finanse

Podsumowanie 2015 r. dla branży leasingowej

Komentarz Andrzeja Krzemińskiego, Prezesa Raiffeisen-Leasing Polska S.A. Ubiegły rok będziemy mogli z pewnością zaliczyć do rekordowych dla rynku leasingu w Polsce. Mieliśmy co do tego pewność już w październiku, kiedy wartość transakcji wyniosła 40 mld zł, czyli niemal tyle co w całym 2014r.

W pierwszych 10 miesiącach 2015 r. wzrost wyniósł aż 17% i był równomierny w prawie wszystkich grupach aktywów. Finansowaliśmy każdy sprzęt, który posiada stopę amortyzacji, a najbardziej popularne były pojazdy osobowe, dostawcze i ciężarowe. Ważnym segmentem były również maszyny, urządzenia budowlane, sprzęt IT, wyposażenie linii produkcyjnych czy restauracji. Duże zapotrzebowanie na finansowanie wśród polskich przedsiębiorców i rolników, napędzające polski rynek leasingu, pozwoliło nam awansować na wysokie szóste miejsce w Europie.

Miniony rok upłynął pod znakiem finansowania samochodów osobowych, dużą dynamikę obserwowaliśmy w tym sektorze zwłaszcza na początku roku. Kilku graczy rynkowych osiągnęło tu bardzo dobre wyniki sprzedaży, a i Raiffeisen Leasing w szczytowym okresie od lutego do końca kwietnia sfinansował ponad 7 tys. pojazdów. Jak wynika z danych ZPL, w porównaniu do tego samego okresu 2014 r., w trzech pierwszych kwartałach finansowanie aut osobowych wzrosło aż o niemal 43%.

Podsumowując 2015 r. nie można pominąć rynku agro, w który firmy leasingowe zaangażowały się bardzo intensywnie. Po pierwszych III kwartałach tego roku segment  zanotował 11,6% wzrost w stosunku do odczytów z 2014 r. Zarówno my, jak i kilku konkurentów, podeszliśmy do tego sektora poważnie, widzimy w nim duży potencjał: jest to rynek rozwijający się, profesjonalizujący, a sami rolnicy są obecnie bardzo aktywni w finansowaniu maszyn rolniczych czy nieruchomości. Co ciekawe, pojawiły się w tym roku również jednostkowe transakcje finansowania ziemi rolnej, co być może przerodzi się w interesujący trend.

Inną ciekawą zmianą, jaką zanotowaliśmy w 2015 r., było pojawienie się finansowania nieruchomości. Jest to dość specyficzny rynek, bo z uwagi na zawiłe i często uciążliwe procedury, konieczność związania się umowa na długie lata, a także z uwagi niepewność rynku, takie transakcje są sporadyczne, opiewają na niskie kwoty. Ten rok przyniósł jednak kilku podmiotom transakcje, zapewniające niemal 84% wzrost w pierwszych trzech kwartałach, w porównaniu do 2014 r. Rozczarował nieco natomiast sektor budowlany. Mimo, wydawałoby się, wielu trwających w Polsce inwestycji, polskie przedsiębiorstwa z tego rynku finansowały mniej.

Dla Raiffeisen Leasing był to również ważny rok, jeśli chodzi o finansowanie polskich przedsiębiorstw produktami z dofinansowaniem lub gwarancjami Unii Europejskiej. W 10. rocznicę uruchomienia programów unijnych w Polsce zdobyliśmy pozycję lidera, jeśli chodzi o finansowanie leasingiem z dotacjami lub gwarancjami UE. Od 2002 roku wsparliśmy rozwój  ponad 21 tys. przedsiębiorców, podpisaliśmy umowy na 3 mld zł w finansowaniu i 1 mld zł w gwarancjach. Grudniowe podsumowanie Ministerstwa Rolnictwa pokazało, że nie wszystkim firmom udało się w jednakowym stopniu zaangażować w ten obszar biznesu.

Raiffeisen-Leasing Polska S.A. jest liderem nowoczesnych rozwiązań w zakresie finansowania biznesu. Od 1998 roku buduje swoją wiarygodność i rozpoznawalność na polskim rynku, pozostając jednym z najbardziej zaufanych podmiotów wspierających rozwój polskich przedsiębiorstw.  Po 2015 roku Spółka jest jedną z największych firm leasingowych w Polsce i niekwestionowanym liderem finansowania ze wsparciem UE. Zajmuje drugie miejsce w kategorii finansowania samochodów osobowych z 25-proc. wzrostem, jest również jednym z wiodących podmiotów w finansowaniu innych środków trwałych tj. pojazdów, środków transportu ciężkiego, maszyn i urządzeń oraz nieruchomości. Jednocześnie oferuje finansowanie w obszarze IT i sprzętu medycznego, wyposażenia biur.

Kontakt dla prasy:
Agata Dorożuk, tel.: +48 22 858 74 58 wew. 72