Gospodarka » Przemysł

„Podwójna skóra” z nowym szkłem marki Pilkington

NSG Group, producent szkła marki Pilkington, wprowadza do oferty nowy typ laminowanego szkła przeciwsłonecznego Pilkington Suncool Optilam™ 65/59. Ten rodzaj szkła z powłoką przeciwsłoneczną zalaminowaną w kierunku folii PVB przeznaczony jest do przeszkleń fasad dwupowłokowych i ścian kurtynowzch.

Fasady dwupowłokowe i ściany kurtynowe pełnią wiele istotnych funkcji w nowoczesnych budynkach: są buforem termicznym, kanałem wentylacyjnym, barierą akustyczną, przegrodą funkcjonalną (m.in. przenoszą obciążenia wiatrem). Dają możliwość regulowania temperatury wewnątrz budynku i zwiększenia jego efektywności energetycznej a także wydajnego przewietrzania pomieszczeń. Inteligentna „podwójna skóra” składająca się z dwóch warstw przeszklonych ścian osłonowych (wewnętrznej – szklonej szybami zespolonymi i zewnętrznej wykonanej najczęściej z pojedynczych tafli szkła), a także ściany kurtynowe wymagają zastosowania zaawansowanych produktów szklanych. Jednak do tej pory pewnym ograniczeniem w tworzeniu coraz bardziej efektywnych ścian osłonowych był brak możliwości stosowania niektórych rodzajów szkła np. wysokoselektywnego szkła przeciwsłonecznego o właściwościach niskoemisyjnych Pilkington Suncoolw szkleniu pojedynczym. Aby rozwiązać ten problem NSG Group wprowadza do swojej oferty nowy produkt – laminowane szkło przeciwsłoneczne Pilkington Suncool Optilam 65/59. Cechą charakterystyczną tego szkła jest zalaminowanie powłoki przeciwsłonecznej w kierunku folii PVB, co umożliwia jego stosowanie w szkleniu pojedynczym (tj. na zewnętrznej „skórze” fasady). W efekcie powłoka przeciwsłoneczna znajduje się możliwie jak najbliżej słońca, a to przekłada się na efektywność ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem.

Poza ochroną przeciwsłoneczną zastosowanie szkła Pilkington Suncool Optilam 65/59 w ścianach osłonowych gwarantuje także dobrą izolację cieplną budynku i oszczędność energii. Istotnym walorem estetycznym tego szkła jest transparentność powłoki przeciwsłonecznej Pilkington Suncool, co przekłada się na neutralny wygląd ścian osłonowych i dobre doświetlenie wnętrz. W zależności od sposobu instalacji szyby – z powłoką za lub przed warstwą folii PVB – można również zmienić poziom refleksyjności fasady ze szkła Pilkington Suncool Optilam 65/59 (współczynnik odbicia światła LR = 17% lub 8%).

Laminowane szkło przeciwsłoneczne Pilkington Suncool Optilam 65/59 przeznaczone na fasady dwupowłokowe i ściany kurtynowe dostępne jest w grubości 12,8 mm i spełnia wymagania bezpieczeństwa w klasie 1(B)1.

Nowe szkło w ofercie marki Pilkington znalazło już zastosowanie na rynkach europejskich i jest obecnie wykorzystywane do realizacji projektu budynku biurowego w norweskim Stavanger. Do wykonania ”drugiej skóry” obiektu zaprojektowanego przez architektów z pracowni Bark Arkitekter użytych zostanie łącznie ok. 600 mkw. szkła Pilkington Suncool Optilam 65/59. Zakończenie tej inwestycji planowane jest na IV kwartał br.

Więcej informacji o nowym produkcie na stronie:

Effective Public Relations