Dom » Nieruchomość

Podwójne przebicie ceny w wyścigu o warszawski grunt

Grupa Kapitałowa Home Invest wywalczyła w przetargu działkę inwestycyjną, położoną przy ulicy Przy Agorze 6 na warszawskich Bielanach, za którą zapłaciła ponad dwa razy więcej niż wynosiła cena wywoławcza i ma apetyt na kolejne grunty

Konkurencja w drodze po zakup warszawskich gruntów nigdy nie była tak duża. Firmy zmuszone są ostro walczyć i podbijać ceny by zdobyć atrakcyjne parcele. Starcie o zakup działki o powierzchni 2366 mkw., zlokalizowanej przy ulicy Przy Agorze 6 w Warszawie, firma Home Invest toczyła z czołowymi graczami rynku deweloperskiego. Do przetargu stanęło 11 firm deweloperskich, a wśród nich między innymi Dom Development, Matexi Polska, Unidevelopment, Budimex Nieruchomosci, Budner Deweloper, czy Konstanty Strus. Cena wywoławcza parceli, na której może powstać około 100 mieszkań, wynosiła 6,5 mln zł. Zacięta rywalizacja podczas licytacji przyniosła zwycięstwo spółce z Grupy Kapitałowej Home Invest, która zapłaciła za grunt 13,1 mln zł, kwotę ponad dwa razy wyższą od ceny wywoławczej.

Grzegorz Barbachowski, prezes zarządu Home Invest przyznaje, że przetarg cieszył się dużym zainteresowaniem deweloperów, którzy wcześniej dokładnie przepracowali wszystkie kwestie wiążące się z inwestycją w teren.

Zdaniem prezesa Home Invest, świadczy to o tym, jak duży potencjał firmy deweloperskie widziały w tej nieruchomości i silnym przekonaniu inwestorów co do powodzenia projektu. - Wierzymy w ten projekt i chcemy jak najszybciej wprowadzić tę inwestycję na rynek - konkluduje Grzegorz Barbachowski.

Zdeterminowani inwestorzy

Prezes Home Invest zauważa, że przy obecnym, bardzo dobrym rynku sprzedaży mieszkań i stabilnym popycie nie łatwo jest kupić w Warszawie nieruchomości inwestycyjne. - Konkurencja jest ogromna. Deweloperzy mają zgromadzony kapitał na zakup ziemi, a spółki deweloperskie dodatkowo pozyskują środki z emisji obligacji. Rynek sam się napędza, co powoduje że właściciele nieruchomości inwestycyjnych oferują grunty w bardzo wysokich cenach - przyznaje Grzegorz Barbachowski.

- W pogoni za wskaźnikami sprzedaży firmy zdecydowane są kupować różne grunty, zlokalizowane we wszystkich częściach miasta. Deweloperzy często decydują się też na zakup parceli "trudnych", obciążonych skomplikowanymi procedurami właścicielskimi, które są obarczone ryzykiem długotrwałego postępowania poprzedzającego rozpoczęcie budowy. Wysokie ceny, ani skomplikowane procedury i inne trudności nie odstraszają firm przed kupnem gruntów pod budowę mieszkań - informuje prezes Home Invest.

Dużą dynamikę rynku gruntów inwestycyjnych w Warszawie potwierdza wiele przykładów. Podobna sytuacja, kiedy grunt został wylicytowany w przetargu za podwójną cenę miała miejsce w przypadku niewielkiej parceli położonej przy ulicy Białowieskiej. Wiosną tego roku firma, która wygrała przetarg za metr kwadratowy gruntu na Pradze Południe zapłaciła 3 tys. zł. Pod koniec minionego roku z kolei, wystawiona przez Pocztę Polską nieruchomość przy Ratuszowej na Pradze Północ została sprzedana za 55 mln zł, podczas gdy cena wywoławcza wynosiła 34,1 mln zł. Cena za metr w tym przypadku sięgnęła poziomu notowanego dotychczas głównie dla działek położonych na Mokotowie.

Nieustanne poszukiwanie gruntów

Dla działki przy ulicy Przy Agorze 6 zakupionej przez Home Invest nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Wydanych jest kilka decyzji o warunkach zabudowy, które zakładają realizację budynku wielorodzinnego z usługami na parterze i garażem podziemnym. Inwestor pracuje teraz nad wyborem pracowni architektonicznej, która będzie odpowiedzialna za przygotowanie projektu inwestycji. Wstępne plany przewidują realizację budynku o podwyższonym standardzie, w którym znajdą się mieszkania o metrażu od 35 do 80 mkw., z przewagą lokali dwu i trzypokojowych. Priorytetowym założeniem jest funkcjonalny rozkład mieszkań, które oferować będą także przestronne balkony i tarasy.

Pytany o dalsze plany inwestycyjne Grupy Kapitałowej Home Invest, Grzegorz Barbachowski wyjaśnia, że Grupa jest właścicielem dużej parceli na Pradze Północ w Warszawie, gdzie planuje realizację osiedla liczącego ponad 2000 mieszkań.

- Wkrótce rozpoczniemy również budowę kolejnego etapu inwestycji Krasińskiego 58 na Żoliborzu. Stale dążymy do powiększania zgromadzonego banku ziemi. W najbliższym czasie na zakup gruntów zamierzamy przeznaczyć 100 mln zł. Chcemy zwiększyć udział firmy Home Invest w warszawskim rynku nieruchomości mieszkaniowych. Prowadzimy negocjacje w sprawie zakupu kolejnych nieruchomości inwestycyjnych. Interesują nas zarówno działki pod mniejsze projekty, jak i tereny, na których można zrealizować duże inwestycje - tłumaczy prezes Barbachowski.

Home Invest na warszawskim rynku obecna jest od ponad 10 lat, prowadzi projekty w segmencie nieruchomości mieszkaniowych zlokalizowane na Woli, Bielanach, Żoliborzu, we Włochach i Wesołej.

prestige