Dom » Wnętrza

Pokonaj SMOGA z FAKRO!

Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon grzewczy. Już teraz, pod koniec listopada, m.in. z tego powodu normy czystości powietrza w licznych polskich miejscowościach zostały wielokrotnie przekroczone. Do walki ze smogiem wkracza także firma FAKRO, która w trosce o najmłodszych przygotowała lokalną kampanię społeczno-edukacyjną „Pokonaj SMOGA z FAKRO”.

Wpływ smogu na komfort życia odczuwają wszyscy, ale szczególnie wrażliwe na zły stan powietrza są dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Wychodząc naprzeciw tym wyzwaniom, firma FAKRO wprowadziła na rynek nowe, innowacyjne produkty antysmogowe – markizy i ramki filtrujące cleanAir, które stanowią zaporę przed niebezpiecznymi pyłami, a także uprzykrzającymi życie alergenami, drobnoustrojami oraz owadami.

O tym, jak ważna jest walka z zanieczyszczonym powietrzem, FAKRO poprzez kampanię społeczno-edukacyjną „Pokonaj SMOGA z FAKRO”, chce uświadomić najmłodszych.  Z tej okazji, ze specjalnych warsztatów mogą skorzystać wszystkie nowosądeckie przedszkola.  W trakcie zajęć dzieci dowiedzą się, czym jest smog, jakie niesie ze sobą zagrożenia oraz jak z nim walczyć, by móc oddychać swobodnie.

W trwającą od 20 listopada 2017 roku do 5 stycznia 2018 roku akcję mogą włączyć się wszystkie przedszkola działające na terenie Nowego Sącza. W każdej placówce, która będzie uczestniczyć w programie odbędą się godzinne warsztaty prowadzone przez zespół FAKRO. Dodatkowo, przedszkolaki otrzymają możliwość udziału w konkursie plastycznym: „Jak uchronić się przed smogiem?”. W ramach konkursu, zwycięzcy – autorzy trzech najlepszych prac z trzech różnych przedszkoli – otrzymają nagrody rzeczowe oraz ramkę filtrującą marki FAKRO.

Dodatkowo, trzy komplety ramek filtrujących zostaną zamontowane w trzech placówkach przedszkolnych zwycięskich przedszkolaków. – Nowy Sącz od wielu lat jest czarnym punktem na mapie Europy pod względem zanieczyszczenia smogiem. Na jego działanie najbardziej narażone są dzieci, a to ich zdrowie jest najważniejsze, dlatego poprzez edukację chcemy uświadomić je, jakie konsekwencje niesie ze sobą smog oraz jak z nim walczyć – dodaje Anna Korczyk, specjalista ds. PR FAKRO, koordynator akcji.

Atrakcją dla najmłodszych jest też przygotowanie pamiątkowego filmu lub sesji zdjęciowej z warsztatów – materiał zdjęciowy i filmowy przekazany zostanie rodzicom przedszkolaków i opublikowany m.in. na stronie internetowej: http://www.fakro.pl/pokonaj-smoga-z-fakro/

­Dzięki akcji edukacyjno-społecznej, FAKRO chce zwrócić uwagę na to, jak ważne jest dobrej jakości powietrze. Oprócz edukacji, „pokonać SMOGA” w domu pomoże również wykorzystanie odpowiednich rozwiązań, takich jak markizy i ramki filtrujące cleanAir.

RedPen