Dom » Nieruchomość

Połączenie dwóch mieszkań w jednym bloku. Czy to możliwe?

Zakup dwóch sąsiadujących ze sobą mieszkań w bloku, nie oznacza, że można je ze sobą swobodnie zespolić. Trzeba wcześniej uzyskać zgodę spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej.

Połączenie mieszkań – ale jak?

Połączenie ze sobą mieszkań w bloku pozwala na uzyskanie znacznie większej przestrzeni mieszkalnej. Jednak warto dowiedzieć się czy będzie to możliwe, jeszcze przed ich zakupem. Na początku trzeba uzyskać stosowne pozwolenie na połączenie ze sobą dwóch mieszkań. Jest ono wydawane w formie uchwały, bo wymaga zgody wszystkich członków zarządu. Zwykle konieczna jest też zgoda współlokatorów, bo przebudowa wiąże się z ingerencją w część wspólną budynku.

Przebudowa – jak się za to zabrać?

Połączenie dwóch mieszkań to oczywiście konieczność dokonania przebudowy. W związku z tym konieczne jest pozwolenie na budowę, co wydłuża czas robót. W tym celu należy złożyć odpowiedni wniosek wraz z kompletem niezbędnych dokumentów m.in. planem projektów budowlanych i oświadczeniem, że dana nieruchomość nadaje się do celów budowlanych. Od razu dobrze jest dostarczyć zgodę spółdzielni czy wspólnoty mieszkaniowej. To znacznie skraca czas oczekiwania na uzyskanie pozwolenia na budowę. Pracę można zacząć dopiero uzyskaniu pozwolenia oraz zgłoszeniu do odpowiedniego urzędu, początku robót budowlanych.

Dla tych, którzy chcą większą przestrzeń użytkową mieszkania polecamy domy Brzeg jest miastem, gdzie znajduje się dużo tego typu nieruchomości do kupienia.

Jarek Katalog

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów