Społeczeństwo » Społeczeństwo

Policja londyńska i Kaspersky Lab działają na rzecz walki z cyberoszustwami

Cyberprzestępczość ma obecnie istotny udział w liczbie oszustw – według centralnej londyńskiej bazy National Fraud Intelligence Bureau, siedem na dziesięć przestępstw tego typu ma związek z internetem.

Niestety, złożony i odmienny charakter cyberoszustw oznacza, że są one nie tylko trudne w zwalczaniu, ale również w wykrywaniu i zrozumieniu. W celu przeciwdziałania wzrostowi cyberprzestępczości Policja miasta Londynu zaangażowała ekspertów ds. bezpieczeństwa internetowego z Kaspersky Lab, aby przeprowadzili szkolenie dla jej funkcjonariuszy na wszystkich poziomach w zakresie tych coraz liczniejszych zagrożeń.

Innowacyjny program szkoleniowy, pierwszy tego rodzaju w historii brytyjskich organów ścigania, pozwoli funkcjonariuszom służb policyjnych nabyć niezbędne umiejętności i wiedzę umożliwiające identyfikowanie i rozwiązywanie takich spraw – od oszustw online, których ofiarą pada osoba fizyczna podczas zakupów online, po utratę dużych pieniędzy w wyniku ataku ukierunkowanego na przedsiębiorstwo.

Program ten zostanie rozszerzony na dalsze służby oraz duże przedsiębiorstwa w Wielkiej Brytanii, a jego celem jest zapoznanie brytyjskiego przemysłu ze sposobami zabezpieczenia się przed cyberatakami. W połączeniu z wiedzą teoretyczną, trAction Fraud pozwala na rejestrowanie wszystkich innych niż nagłe zgłoszeń dotyczących przestępstw o charakterze oszustw kierowanych do służb policyjnych w Anglii i Walii. Po roku działania Action Fraud przyjmuje obecnie i przesyła każdego miesiąca do NFIB około 18 000 zgłoszeń o oszustwach, 15 000 zgłoszeń informacyjnych oraz 2 000 zgłoszeń o nadużyciach komputerowych pochodzących od obywateli jak również średnich i dużych firm.

Policja miasta Londynu prowadzi National Fraud Intelligence Bureau (NFIB) - centralną bazę informacji związanych z cyberprzestępczością i oszustwami, w której analizowane są miliony zgłoszeń (również te z Action Fraud) w celu zidentyfikowania seryjnych oszustów, zorganizowanych grup przestępczych oraz zarówno nowych, jak i znanych już zagrożeń. Analizy te dostarczają organom ścigania w Anglii i Walii informacji potrzebnych do wszczęcia dochodzeń oraz podnoszenia świadomości w całym kraju – w sektorze publicznym i prywatnym. Policja londyńska odpowiada obecnie za całą inicjatywę Action Fraud oraz służby NFIB.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.