Dom » Wnętrza

Polska porcelana w finale konkursu Dobry Wzór

Zestaw śniadaniowo-obiadowy "White Breakfast" Porcelany Krzysztof znalazł się w finale konkursu “Dobry Wzór 2014” organizowanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego.

"White Breakfast", zestaw śniadaniowo-obiadowy, wyprodukowany przez wałbrzyską Porcelanę Krzysztof, znalazł się w finale konkursu “Dobry Wzór”, który już po raz 21. organizuje Instytut Wzornictwa Przemysłowego. Finalistów, konkurujących w kategoriach: dom, praca, sfera publiczna, usługi, nowe technologie, grafika użytkowa i opakowania oraz nowe materiały produkcyjne, wyłoniono spośród ponad 1200 kandydatów.

Kolekcja „White Breakfast” to oryginalny, nowoczesny projekt autorstwa ilustratorki Magdy Pilaczyńskiej. Łączy dwa graficzne wątki: damski „White Breakfast - Flaming” i męski „White Breakfast - Wąsy”, które bazują na delikatnych pastelowych barwach i czerni kontrastującej z kolorem porcelany. Kolekcja zawiera tylko 10 elementów, co odpowiada zmieniającemu się modelowi rodziny i stylowi życia Polaków, którzy coraz częściej jedzą poza domem. Jednak, jeśli użytkownik chce powiększyć zestaw, może dokupić dodatkowe talerze, filiżanki czy kubki w firmowym sklepie internetowym.

W każdej kategorii konkursu jury wyłoni laureatów i przyzna nagrody Dobry Wzór 2014. Nagrodę specjalną Wzór Roku dla najlepszego produktu zaprojektowanego przez polskiego projektanta i wyprodukowanego przez polskiego przedsiębiorcę, przyzna Minister Gospodarki, patron honorowy konkursu. Najlepszego projektanta wyróżni nagrodą Designer Roku 2014 prezes Instytutu Wzornictwa Przemysłowego.

– Zauważyliśmy parę lat temu, przejmując wałbrzyska fabrykę, że na polskim rynku brakuje porcelany skierowanej do ludzi młodych - mówi Margareta Jarząbek z Porcelany Krzysztof. – Uznaliśmy, że jeśli chcemy trafić do tej grupy docelowej projekty powinni stworzyć młodzi polscy twórcy, znający potrzeby swojego pokolenia. Tak powstały designerskie kolekcje marki Kristoff, w tym “White Breakfast”. Dziś jeździmy z nimi po świecie i reprezentujemy Polskę na licznych wystawach międzynarodowych – dodaje Margareta Jarząbek.

Porcelana Krzysztof to wałbrzyska fabryka porcelany, która przeżywa renesans po wejściu do firmy nowego inwestora. Firma zaczęła wprowadzać na rynek nowe kolekcje porcelany we współpracy z młodymi polskimi designerami. Zostały przyjęte entuzjastycznie przez polskich specjalistów od designu. Przyniosły firmie kilka nagród MUST HAVE przyznawanych podczas prestiżowego Łódź Design Festival. Więcej: porcelana-kristoff.pl i kristoffdesignline.pl

Dobry Wzór to najstarszy ogólnopolski konkurs na najlepiej zaprojektowane produkty i usługi na polskim rynku. Instytut Wzornictwa Przemysłowego organizuje go od 1993 r. W ramach konkursu, w którym nagrodą jest znak i certyfikat Dobry Wzór, konkurują zarówno polskie, jak i zagraniczne produkty i usługi, w tym największych marek światowych.

PRconsultants