Rozrywka i wypoczynek » Sport

Polska zdobyła pierwsze miejsce w klasyfikacji medalowej Mistrzostw Europy w Karate Fudokan 2012

Po raz pierwszy w historii polskiej reprezentacji, przy wsparciu firmy Oki Systems (Polska), udało się zdobyć pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzostw Europy w Karate Fudokan.

Ponad 800 osób wzięło udział w zorganizowanych w Spale, w dniach 25-27 maja 2012 roku,  Mistrzostwach Europy w Karate Fudokan. Spalskie mistrzostwa zakończyły się sukcesem polskich karateków, którzy łącznie we wszystkich konkurencjach wywalczyli aż 114 medali, w tym 28 złotych. Za Polską w klasyfikacji zespołowej uplasowały się silne reprezentacje Rumunii i Rosji, faworyzowana Serbia zajęła miejsce tuż za podium. Spośród 24 uczestniczących państw, 13 zdobyło medale.

- To duży sukces polskich zawodników, po raz pierwszy w historii udało się pokonać Rumunię i zdobyć pierwsze miejsce w klasyfikacji medalowej. Dziękujemy wszystkim kibicom oraz firmom, które wsparły organizację turnieju. W sposób szczególny firmie Oki Systems Polska, która była nie tylko sponsorem tegorocznych Mistrzostw Europy 2012 w Fudokan, ale także sponsorem całej Kadry Narodowej. Światowa Federacja Karate Fukodan (WTFSKF) wyraziła swoje najwyższe uznanie dla znakomitej organizacji rozgrywek Mistrzostw Europy przez Polskę. Wielu zawodników oświadczyło, że życzyłoby sobie ponownie przyjechać do Polski na przyszłe zawody międzynarodowe. Mam nadzieję, że już niedługo będą mieli taką możliwość – mówi Dariusz Bajkowski, Prezes Polskiego Związku Karate Fudokan.

Pierwszego dnia Mistrzostw, rozegrany został Puchar Europy Dzieci, w którym zaprezentowało się ponad 400 młodych karateków, w wieku od 6 do 13 lat. W dwóch kolejnych dniach do walki stanęli grupy od Kadeta do Seniora.

Bardzo dobrze poszło Polakom w walkach indywidualnych wg kategorii wagowych, zarówno panom, jak i paniom. To konkurencja, w której Polacy wiodą teraz prym w Europie. Kadeci w  przedziale wiekowym 14-15, w większości kategorii wagowych całkowicie zdominowali konkurencję, najczęściej stając na wszystkich trzech miejscach na podium. Po raz pierwszy w historii zdobyliśmy również złoty medal w Kata Drużynowym Mężczyzn Seniorów. Drużyna w składzie: Krzysztof Deliś, Filip Tarczyński, Konrad Tarczyński z Jaktorowskiego Klubu Karate Fudokan okazała się bezkonkurencyjna.

Karate Fudokan, to sztuka walki wywodząca się z tradycyjnych nurtów karate , stworzona w 1980 roku przez Europejczyka  mistrza prof. dr Ilija Jorga Soke 10 Dan z Serbii. Organizatorom udało się zaprosić go na mistrzostwa do Polski. Mistrz, na początku każdego dnia prowadził wspólną rozgrzewkę – trening poranny, przypominając wszystkim o zasadach fair play, o regułach walki karate i podstawowych dewizach karateki.

- Cieszymy się, że nasza kadra odniosła taki sukces. To zaszczyt wspierać tak utalentowanych zawodników, dla których Fudokan jest po prostu wielką pasją. Jako sponsor kadry narodowej, jesteśmy dumni, że właśnie w tym roku, po raz pierwszy w historii, to właśnie Polacy zwyciężyli w klasyfikacji medalowej. Mamy nadzieję, że razem uda się nam osiągnąć jeszcze więcej. Życzymy Wszystkim dalszych sukcesów - mówi Jacek Tarkiewicz, Regionalny Dyrektor Marketingu Eastern Region (SE & CEE) Oki Systems (Polska).

Oficjalne wyniki Mistrzostw dostępne są na stronie: www.fudokan.pl

Karolina