Firma » Biznes

Pomerania Office Park nabiera kształtów!

Realizacja nowoczesnego biurowca Zefir przy ul. Żabi Kruk 16 wkracza w decydującą fazę. W budynku, którego inwestorem jest UNIMOR Development S.A. trwają zaawansowane prace wykończeniowe i instalacyjne, wykonywane są też fasady wraz z elewacjami.

Rewitalizacja nowoczesnego biurowca Zefir postępuje bardzo dynamicznie. W unikatowym budynku, powstającym przy ul. Żabi Kruk 16 w Gdańsku zakończono prowadzone w ciągu ostatnich miesięcy intensywne prace rozbiórkowe, konstrukcyjne, a także wykonano ściany osłonowe obiektu. Na poszczególnych kondygnacjach biurowca aktualnie realizowane są ściany działowe, prace tynkarskie oraz wykonywane są podkłady posadzki. W budynku Zefir prowadzone są również zaawansowane prace instalacyjne, obejmujące m.in. przygotowanie instalacji technicznych, elektrycznych, grzewczo-chłodzących (system VRF), wentylacyjnych czy systemów bezpieczeństwa pożarowego i ochrony budynku.

- Biurowiec Zefir to nasza flagowa inwestycja, a zarazem pierwszy element przekształcenia kwartału ulic Żabi Kruk i Wilczej i dostosowywania go do wymagań nowoczesnego biznesu, którego podjęliśmy się w ubiegłym roku. Wszystkie realizowane przez nas prace postępują według przyjętego harmonogramu, zgodnie z którym budynek będzie gotowy na przyjęcie najemców już w drugiej połowie bieżącego roku. Jesteśmy przekonani, że zastosowane przez nas nowoczesne rozwiązania techniczne i architektoniczne oraz standard, w jakim przygotowujemy budynek, spełnią wszelkie oczekiwania naszych przyszłych klientów - powiedział Krzysztof Paul, Prezes Zarządu spółki UNIMOR Development S.A.

Czterokondygnacyjny biurowiec Zefir zaoferuje najemcom ok. 4 600 m kw. powierzchni biurowej i usługowej w standardzie technicznym klasy B+ oraz 90 miejsc parkingowych, zaaranżowanych na wewnętrznym dziedzińcu. Dotychczas UNIMOR Development S.A. skomercjalizował ponad 50 proc. powierzchni całkowitej obiektu. Kluczowym najemcą budynku została firma GACA System, która zagospodaruje 1700 m kw. W biurowcu Zefir znajdą się również siedziby Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego (Departament Geodezji i Kartografii) i firmy PROREM AGRO, a także punkt gastronomiczny FoodPassion.
Budynek Zefir usytuowany w ścisłym Śródmieściu Gdańska, będzie gotowy na przyjęcie najemców w drugiej połowie 2016 r. Docelowy plan inwestycyjny przewiduje powstanie w tym miejscu nowoczesnego kompleksu biurowo-usługowego Pomerania Office Park, który zaoferuje łącznie ok. 17 tys. m kw. powierzchni użytkowej.

O UNIMOR DEVELOPMENT S.A.
Przedmiotem działalności UNIMOR Development S.A. jest tworzenie i zarządzanie nowoczesnymi nieruchomościami biurowymi, które dzięki doskonałej lokalizacji w ścisłym Śródmieściu Gdańska, zapewniają idealne otoczenie do rozwoju biznesu. Firma funkcjonuje od 1994 r. Obecnie spółka UNIMOR DEVELOPMENT S.A. koncentruje się na realizacji nowoczesnego budynku biurowego Zefir (w ramach Pomerania Office Park), który stanowi pierwszy etap rewitalizacji zespołu budynków UNIMOR, zlokalizowanych w obrębie ulic Żabi Kruk, Wilczej i Rzeźnickiej w Gdańsku. Głównym akcjonariuszem UNIMOR Development S.A., posiadającym ponad 67 proc. akcji spółki, jest MARS Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (MARS FIZ), zarządzany przez MS Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. UNIMOR Development S.A. wraz z czterema innymi spółkami nieruchomościowymi przynależy do grupy MARS REAL ESTATE.

BrandLab