Rozrywka » Hobby
Poproszę kawę, ale jaką?
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W Polsce, zgodnie z trendem, pochodzącym z Europy Południowej i Zachodniej, pojawia się coraz więcej kawiarni, w których w sympatycznym, często sielskim klimacie, przy aromatycznej kawie, można spędzić wolny czas i spotkać się z przyjaciółmi. Gdy kelner podchodzi do stolika, pytając co podać, zazwyczaj tradycyjnie odpowiadamy - „Poprosimy dwie kawy”. I tu pojawia się kolejne pytanie – „Ale dokładnie o jaką kawę Państwo proszą?”. Cóż…, patrzymy wtedy pospiesznie w kartę i tam widzimy zagranicznie brzmiące słowa - Americano, Espresso Macchiato czy Caffe Latte, jak wyglądają i przede wszystkim jak smakują te kawy?
Kultura picia kawy w Polsce jest nadal bardzo młoda i tworzy się na bieżąco na naszych oczach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, jaki gatunek kawy pijemy, skąd ona pochodzi i w jaki sposób jest przetwarzana. Oto kilka porad, które mogą okazać się niezwykle cenne przy kolejnych spotkaniach przy kawie.
ESPRESSO
Espresso charakteryzuje się wyraźną orzechowo-brązową cremą, która jest cechą rozpoznawalną dobrze przygotowanego naparu. Podawane jest w niewielkich, uprzednio podgrzanych, ok. 70 ml porcelanowych filiżankach. Często serwowane jest razem z kieliszkiem wody, co ma na celu przepłukiwanie kubków smakowych, dzięki czemu smak kawy jest głębszy i mocniejszy. Co ciekawe, wbrew powszechnemu przekonaniu, zawartość kofeiny w ekstrakcie Espresso, jest stosunkowo niewielka.
Prawidłowo przygotowane Espresso powinno być zaparzone w ekspresie pod ciśnieniem 9 barów, w temperaturze ok. 90°C. Czynność ta powinna trwać 25 sekund, w wyniku czego otrzymuje się 25 ml naparu.
ESPRESSO MACCHIATO
Espresso Macchiato bazuje na tradycyjnym Espresso, do którego dodaje się niedużą ilość spienionego, ciepłego lub zimnego, mleka. W praktyce proporcje tych dwóch składników często stanowią 1:1. Tradycyjnie, Espresso Macchiato podawane jest podobnie, jak Espresso, w małych porcelanowych filiżankach, ale można również podać je w niewielkich szklaneczkach z białego szkła.
AMERICANO
Americano, jest nieco mniej popularnym w Polsce, sposobem podawania kawy. Przygotowuje się je na bazie świeżego naparu Espresso i uzupełnia o gorącą wodę, co gwarantuje złagodzenie mocy kawy. Jeżeli chcemy, aby nasza kawa pomimo dolewki wody była nadal intensywnie wyrazista, możemy poprosić o przygotowanie jej na bazie podwójnego Espresso.
Prawidłowo przygotowane Americano powinniśmy otrzymać w większych, pękatych filiżankach.
CAFFE LATTE
Caffe Latte to jeden z bardziej lubianych sposobów serwowania kawy. Tłumacząc na język polski, jest to po prostu „kawa z mlekiem”. Podaje się ją w wysokich, przezroczystych szklankach, co daje niezwykle przyjemny widok dla oka, bo kawa i mleko rozwarstwiają się, tworząc smaczną dwukolorową kompozycję.
Caffe Latte przygotowuje się najczęściej w proporcjach 1/3 espresso oraz 2/3 ciepłego, spienionego mleka lub w wersji nieco mniej mlecznej - pół na pół.
LATTE MACCHIATO
Kolejnym sposobem serwowania mlecznej kawy jest Latte Macchiato. Czym się charakteryzuje i jak je rozpoznać? Otóż Latte Macchiato wyróżnia się trójwarstwowością - na dole szklanki znajduje się warstwa ciepłego mleka, kolejno warstwa espresso i na wierzchu mleczna piana. Latte Machiato, dzięki dużej zawartości mleka, jest kawą niezwykle łagodną.
Tak przygotowaną kawę otrzymamy w wysokich przezroczystych szklankach z uszkiem o pojemności ok. 250 ml.
Moc, równowaga i kwaskowatość kawy – cóż to takiego?
W dobrych kawiarniach, oprócz różnych sposobów serowania kawy, możemy spotkać się także z bogatym asortymentem gatunków kawy. Kawy różnią się nie tylko krajem pochodzenia, ale również walorami smakowymi i aromatycznymi. Są kawy łagodne, subtelne, ale równie kawy pikantne czy wytrawne.
Każda z kaw posiada charakterystyczną dla niej moc, równowagę oraz kwaskowatość. Co jednak oznaczają te nieco zagadkowo brzmiące właściwości kawy?
Moc, inaczej body, to doznanie smaku kawy. Określając ją, chodzi o wyczucie bogactwa smakowego, które jest obecne w chwili, gdy kawa jest już na końcu języka. Szczególną uwagę na moc kawy należy zwrócić wtedy, kiedy pijemy ją z mlekiem, a to dlatego, żeby biała kawa nadal zachowała swoje walory smakowe.
Kwaskowatość jest wysoko cenionym walorem kawy, choć często, zupełnie bezpodstawnie, bywa mylona z kwaśnością czy goryczą kawy. To doznanie smakowe, wyczuwalne jest na bocznych krawędziach języka i przypomina delikatny posmak cytryny. Kwaskowatość jest cechą charakterystyczną Arabik i to ona nadaje im indywidualny, szlachetny charakter.
Równowaga, czy inaczej zbalansowanie kawy, to ogół doznań, związanych z jej piciem, bez wybijającej się na przód jednej, charakterystycznej cechy. Jest to całościowe odczucie, jakie wywierają wszystkie atrybuty kawy.
Na postawione przez kelnera pytanie - „Co podać?”, nie odpowiadajmy po prostu - „Kawę”, ale bądźmy świadomymi smakoszami, którzy wiedzą, jaką kawę pić i jak powinna być nam podana.
Niech niezręczne sytuacje przy kawiarnianym stoliku już nigdy więcej nam się nie zdarzą, a dobra, świeżo palona kawa towarzyszy kolejnym rozmowom z bliskimi.