Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Port Lotniczy Wrocław. Rekordowy miesiąc w historii

W czerwcu wrocławskie lotnisko obsłużyło ponad 352 tys. pasażerów. Zarówno tanie linie, jak i przewoźnicy sieciowi na trasach międzynarodowych odnotowali wzrosty o blisko 30%. Ponad 90 tys. podróżnych wybrało wakacje z biurem podróży.

To rekordowy miesiąc w historii wrocławskiego portu. W czerwcu 2018 z lotniska skorzystało ponad 352 tys. pasażerów, tj. aż o 26,2% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Co składa się na tak znaczący wzrost?

Uwagę zwracają bardzo dobre wyniki przewoźników sieciowych, w tym zwłaszcza nowego połączenia do Paryża. W ofercie tanich linii niezmiennie ogromną popularnością cieszą się kierunki południowe, tym bardziej że podróżni mają coraz bogatszy wybór atrakcyjnych połączeń. Sukcesywnie rośnie też zainteresowanie ofertą biur podróży. Teraz przed nami jest lipiec, czyli szczyt sezonu wakacyjnego. Dlatego możemy spodziewać się kolejnego rekordu – mówi Dariusz Kuś, prezes Portu Lotniczego Wrocław.

Coraz więcej pasażerów tanich linii

Z niskokosztowych połączeń międzynarodowych skorzystało w czerwcu tego roku ponad 186 tys. pasażerów, co oznacza wzrost o 28,3% w stosunku do czerwca 2017. Na większości tras obsługiwanych przez tanie linie samoloty są wypełnione w ponad 90%, dotyczy to zwłaszcza połączeń na Wyspy Brytyjskie oraz  kierunków południowych.

Wśród tych ostatnich ogromnym powodzeniem cieszą się słoneczne kierunki śródziemnomorskie, w tym Alicante (93,5% zajętych miejsc), Majorka, Barcelona Girona, Kreta czy Malta, jak również połączenia na Teneryfę, do Portugalii i do Włoch (93,6% zajętych miejsc na trasie do Mediolanu Bergamo). Pasażerowie chętnie wybierają też nowości, w tym Porto, Faro, Bari, gruzińskie Kutaisi czy Podgoricę w Czarnogórze.

Wśród innych kierunków popularne są m.in. Eindhoven, Dortmund, Sztokholm Skavsta, Paryż Beauvais, Reykyavik oraz Kijów Żuljany i Lwów.

Sieciowe rekordy

W czerwcu z międzynarodowych połączeń sieciowych skorzystało łącznie ponad 44 tys. pasażerów, co oznacza wzrost aż o 28% w porównaniu z czerwcem 2017.

Prawdziwym hitem jest najnowsze połączenie Air France na główne lotnisko Paryża, które ruszyło pod koniec maja. W czerwcu, w samolotach na tej trasie zajętych było blisko 90% miejsc. Bardzo dobre wyniki odnotowała również Lufthansa. Na trasie do Frankfurtu przybyło 24,6% podróżnych, a do Monachium 9,7%.

Pasażerowie z Wrocławia korzystają też z połączeń sieciowych do Kopenhagi (SAS), Zurychu (SWISS), Düsseldorfu i Stuttgartu (Eurowings, spółka Lufthansy), Warszawy i Tel Awiwu (PLL LOT). Dodajmy, że od jesieni polecimy też do Brukseli. Nowe połączenie uruchomią belgijskie linie Brussels Airlines.

Atrakcyjne czartery

Z oferty biur podróży skorzystało w czerwcu 2018 ponad 92 tys. podróżnych, co oznacza wzrost o 95,6% w stosunku do czerwca poprzedniego roku.

Pasażerowie mają do wyboru ciekawe i zróżnicowane propozycje: od Wysp Kanaryjskich, przez egipskie kurorty nad Morzem Czerwonym, śródziemnomorskie kierunki w Turcji, Grecji, Tunezji czy na hiszpańskich wyspach, po czarnomorskie kurorty w Bułgarii. Bogata i atrakcyjna oferta bezpośrednio przekłada się na zainteresowanie podróżnych, co obserwujemy od początku tegorocznego sezonu – mówi Michał Kozak, menadżer ds. rozwoju ruchu czarterowego w Porcie Lotniczym Wrocław.

W siatce na lato 2018 znajduje się w sumie 25 kierunków czarterowych, w tym cztery nowości: Ateny, Izmir oraz tunezyjska wyspa Djerba.

Od początku roku Port Lotniczy Wrocław obsłużył łącznie już ponad 1,5 mln pasażerów, czyli o 15,7% więcej niż przed rokiem. Zgodnie z prognozami, w całym 2018 roku lotnisko obsłuży ponad 3,2 mln pasażerów.

Port Lotniczy Wrocław to jedno z największych i najważniejszych lotnisk w Polsce. W roku 2017 obsłużyło ponad 2,85 mln pasażerów. W tym roku, według prognoz, z jego usług skorzysta już ponad 3,2 mln podróżnych. W sezonie letnim 2018 port oferuje 85 połączeń, w tym 10 nowych kierunków regularnych. Wrocławskie lotnisko jest doskonale skomunikowane z siecią autostrad (A4 i A8) i dróg ekspresowych (S5 i S8), co umożliwia szybki i wygodny dojazd również z dalej położonych regionów Polski. Na lotnisku podróżni mają do dyspozycji ok. 4 tys. miejsc parkingowych.

Dojazd do portu umożliwia również szybkie połączenie WRO Airport Express. Komfortowe autobusy wyruszają co 50 minut z nowego Dworca Autobusowego, tuż przy kolejowym Dworcu Głównym. Wygodnym połączeniem z centrum jest też autobusowa linia „106”, kursująca co 20 minut (za dnia), i nocna „206”, jeżdżąca co 90 minut. Pasażerowie korzystający z usług Port Lotniczego Wrocław mają też do dyspozycji liczne sklepy, bary, kawiarnie i restauracje.

Port Lotniczy Wrocław sukcesywnie inwestuje w infrastrukturę. Od 2012 roku pasażerowie są obsługiwani w nowoczesnym terminalu. Lotnisko dysponuje też systemem nawigacyjnym wyższej kategorii (ILS Cat. II), umożliwiającym realizację operacji lotniczych również w trudniejszych warunkach atmosferycznych.

Wrocławskie lotnisko jest doceniane za wysoki standard obsługi. W 2012 roku port został uznany przez pasażerów najbardziej przyjaznym lotniskiem w Polsce, a w 2017 roku uzyskał pierwsze miejsce w Polsce i jedenaste w Europie w rankingu portalu Sleepingairports.net. Czterokrotnie otrzymał też nagrodę Business Traveller Award dla najlepszego regionalnego lotniska w kraju.

PREXPERT