Kultura, sztuka » Kultura

Poruszająca wystawa w Agorze Bytom

Trud, chwile zwątpienia i wola zwycięstwa. Tak wygląda życie nastolatków wychodzących z uzależnień. Historię ich walki z nałogami i samym sobą obejrzymy na wystawie „W lustrze uzależnień”, która 3 lutego rozpocznie się w Agorze Bytom.

Około 30 czarno-białych zdjęć przedstawia wychowanków ośrodka „Dom Nadziei”, którzy pokazali, co czują w trakcie terapii i jak widzą swoją walkę z uzależnieniem. Fotografie powstały podczas sesji terapeutycznych prowadzonych przez Radosława Czaplę, pracownika Fundacji „Dom Nadziei”. Organizacji, która od 1998 roku pomaga osobom z problemem uzależniania m.in. od alkoholu i narkotyków.

- Wystawa to poruszający zapis przezwyciężania słabości i pokonywania ograniczeń, w które wpędza nałóg. To także przestroga przed popadnięciem w uzależnienie. Stanowi wymowną ilustrację procesów, które zachodzą w osobach korzystających z terapii – mówi Hanna Petters, marketing manager Agory Bytom.

Co jeszcze zobaczymy na fotografiach? Zdaniem ich autora będzie to zarówno metaforyczny, jak i namacalny mrok, który otacza uzależnioną młodzież. Czerń i biel doskonale oddaje uczucie samotności towarzyszącej każdej osobie walczącej z nałogiem.

- Młodzież uzależniona pozostaje sama ze swoim cierpieniem. Dopiero w procesie terapii ujawnia, co przeżywa i zaczyna zmagać się z problemami, zamiast od nich uciekać – mówi Radosław Czapla, terapeuta Fundacji „Dom Nadziei” i autor zdjęć. - Samotność nastolatków jest znakiem naszych czasów. Rodzice są zabiegani, szkoła nie stanowi wystarczającego autorytetu. W efekcie nastolatki szukają szybkiego ukojenia w używkach – dodaje.

Bohaterzy zdjęć aktywnie uczestniczyli w ich powstawaniu. Sami wymyślali pomysły na ujęcia, kreacje, a także obsługiwali niezbędny sprzęt. Efekty ich pracy będzie można obejrzeć od 3 lutego do 3 marca 2015 roku w Galerii na Poziomie w Agorze Bytom.

PREXPERT