Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Potęga świata mody w Bonarce. Wystawa

Krakowska Bonarka jest na trasie ogólnopolskiej wystawy „Across Poland with Best Fashion Illustration. Fall 2015-Spring 2016”. Prezentuje ona prace światowej sławy ilustratorów mody. To prawdziwa gratka dla fanów mody i zarazem wydarzenie o światowej renomie. Wystawa potrwa od 31 maja do 22 czerwca.

W Bonarce będzie można podziwiać 115 prac najlepszych ilustratorów. W ten sposób krakowskie centrum odsłoni kulisy ekscytującego i pełnego wybitnych postaci świata fashion.

To globalna elita artystów z różnych krajów, m.in. Japonii, Chin, Kolumbii, Francji, USA oraz Indonezji. Wielu z twórców związanych jest z czołowymi agencjami reklamowymi oraz najlepszymi na świecie wydawnictwami modowymi.

Na prezentowanych ilustracjach uchwycone zostały najsłynniejsze modelki w kreacjach od światowej sławy projektantów. Poruszając się wśród wystawionych prac widzowie staną się częścią intrygującego pokazu mody.

Wśród prezentowanych prac warto będzie zwrócić uwagę na dzieła Caroline Andrieu z Francji - rysującej znane w świecie modelki, miedzy innymi Zuzann Bijoch czy Anję Rubik oraz unikalne ilustracje Helen Bullock z Wielkiej Brytanii, znanej m.in. ze współpracy z domem mody Louis Vuitton.

Ilustracje modowe to nie tylko forma grafiki użytkowej. Zyskując miano „samodzielnych dzieł sztuki", wystawiane są coraz częściej podczas wystaw oraz wernisaży na całym świecie. Towarzyszą również pokazom oraz goszczą na łamach magazynów poświęconych modzie.

Ciekawe i bogate portfolio wystawy oraz rozmaitość technik twórczych robią ogromne wrażenie. Ekspozycja powinna więc zaciekawić zarówno fanów współczesnej grafiki, jak i wielbicieli subtelnych pociągnięć pędzla. Rysunki prezentowane na wystawie będzie można nie tylko podziwiać, ale również kupić.

Wszystkie ilustracje zostały przygotowane w limitowanej serii 30 egzemplarzy. Do każdej z prac dołączono certyfikat sygnowany przez autora, oznaczający kolejną liczbę wydruku.

Kuratorem wystawy „Across Poland with Best Fashion Illustration" jest Katarzyna Smoczyńska, absolwentka Wydziału Grafiki poznańskiego Uniwersytetu Sztuki.

BONARKA CITY CENTER

Bonarka City Center to wielofunkcyjne centrum miejskie, powstałe na obszarze około 19 ha poprzemysłowych terenów dawnych zakładów chemicznych w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Na obszarze ponad 92  tys. m2 powierzchni użytkowej znajduje się 230 punktów handlowo-usługowych i restauracji w tym: Auchan, Leroy Merlin, Media Expert oraz największy w Polsce multipleks kinowy Cinema City. Na Klientów Centrum czeka bezpłatny parking na 3200 samochodów. Ponadto, na terenie Bonarka City Center znajduje się jeden z pierwszych na świecie ośrodków edukacyjno-wychowawczych w centrum handlowym: „Siemacha Spot" o powierzchni całkowitej 700 m2. W jego skład wchodzą m.in.: wielofunkcyjne sale edukacyjne, muzyczne, multimedialne oraz pokój konferencyjny.

bezstronny22