Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Pozytywne właściwości soku z kiszonych buraków

Pozytywne właściwości soku z kiszonych buraków
Zobacz więcej zdjęć »
Proces kiszenia warzyw pozwala zachować im nieocenione pokłady witaminy C, niezbędne w walce z jesienno-zimowymi infekcjami, a także kwas foliowy, potas i magnez. W przypadku soku z kiszonych buraków wskazać należy także ich właściwości probiotyczne.

Cenne właściwości

Nie od dziś wiadomo, że buraki wyróżniają się wysoką zawartością witamin oraz składników mineralnych. Z uwagi na ogromną ilość witaminy C, nie tylko podnoszą odporność, ale również chronią przed licznymi infekcjami. Co ważne, wspomniana witamina nie tylko wywiera pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ale również funkcjonuje jako przeciwutleniacz, spowalniając procesy starzenia się skóry. Duża zawartość potasu i magnezu przyczynia się natomiast do lepszej pracy układu nerwowego. Z kolei kwas foliowy, tak niezbędny w przypadku kobiet w ciąży, uchroni przed wadami rozwojowymi u płodu. Buraki wykazują się jeszcze inną, jakże cenną funkcją. Obniżają poziom ciśnienia krwi oraz cholesterolu, chroniąc układ krążenia przed wieloma niebezpiecznymi chorobami. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i jako sok z kiszonych buraków.

Jak się okazuje, opisywane warzywo idealnie sprawdzi się w roli kawy i napojów energetycznych. Wszystko z uwagi na ogromną zawartość azotanów, które wykazują się umiejętnościami rozszerzającymi naczynia krwionośne, dzięki czemu lepiej dotleniają komórki ciała. W ten sposób nie tylko poprawiają ogólną kondycję fizyczną organizmu, ale również zdolność do zapamiętywania i koncentracji.

Sok z kiszonych buraków - dlaczego warto pić?

Pod wpływem procesu kiszenia, zwiększeniu ulega ilość witamin z grupy B. W rezultacie, buraki nie tylko skutecznie leczą niedokrwistość, ale również łagodzą objawy depresji i bezsenności. Chronią przed bolesnymi skurczami mięśni, wywierając pozytywny wpływ na leczenie chorób skóry. Uzupełniają niedobory witamin B6 i B12.

Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

Do przyrządzenia mikstury potrzebny będzie słój o pojemności 3 l, 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 l przegotowanej wody, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1 łyżeczka soli.

Obrane warzywa kroimy w grubą kostkę, wkładamy do słoja wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalewamy wodą, przysypując łyżeczką soli. Zakrywamy ściereczką, umieszczając naczynie w ciepłym, zaciemnionym miejscu, na okres około 4-5 dni. W momencie, kiedy na wierzchu zacznie gromadzić się piana, sok z kiszonych buraków jest gotowy. Kwas przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki lub piwnicy.





Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

brenna

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej



Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.




Dziennikarstwo obywatelskie


Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »