Firma » Praca

Praca na umowę o dzieło, a ubezpieczenie

Brak ubezpieczenia zdrowotnego może wynikać z różnych przyczyn, jednak zawsze niesie te same skutki – duże wydatki w razie choroby lub wypadku. Najczęściej jest to problemem osób zatrudnionych na umowy cywilnoprawne, studentów i bezrobotnych... Jak sobie poradzić?

Przy niskich zarobkach bądź ich zupełnym braku raczej niemożliwe jest opłacanie składek na ubezpieczenie w ZUS. Niestety, nie mając takiego zabezpieczenia, narażamy się na znaczne koszty prywatnej opieki lekarskiej. Musimy także płacić za wszystkie inne usługi medyczne, jak choćby badania, szczepienia czy rehabilitacja.

Na szczęście, istnieje możliwość wykupienia niedrogich pakietów medycznych dostępnych dla każdego i szczególnie przydatnych tym, którzy nie są zatrudnieni, lub są, ale na niedającą ubezpieczenia umowę o dzieło.

Pakiety medyczne gwarantują dostęp do lekarzy rodzinnych i do specjalistów bez czekania w kolejkach (więcej informacji: http://www.pakietymedyczne.info.pl/dla-osob-indywidualnych/ ).

Mogą z nich korzystać osoby pracujące na dowolny rodzaj umowy, jak też studenci, a nawet zatrudnieni „na czarno” i w ogóle nie mający pracy. Poza dostępnością, ogromną zaletą pakietów medycznych jest ich cena.

Spotykamy je w wielu wersjach cenowych, a każda z nich zależy od zakresu usług, jakie oferują. Nie ma jednak problemu ze znalezieniem opcji w cenach nieprzekraczających 100zł miesięcznie.

Już za 65zł możemy uzyskać prywatną opiekę medyczną przysługującą na terenie całego kraju. Podstawowy pakiet zawiera całodobowy dostęp do infolinii medycznej, dowolną ilość wizyt u 3 lekarzy rodzinnych o specjalizacjach: internista, pediatra i lekarz medycyny rodzinnej oraz u lekarzy specjalistów (chirurg ogólny, dermatolog, laryngolog, ginekolog, urolog, okulista, neurolog), a także dostęp do usług pielęgniarskich, 22 rodzajów badań laboratoryjnych i 6 zakresów badań diagnostycznych. Do tego można liczyć na zniżki za usługi wykraczające poza pakiet, a świadczone w placówkach partnerskich. Do wyboru mamy jednak więcej wariantów, a na każdy kolejny składa się więcej usług wliczonych w jeden miesięczny koszt.

Jeśli chcemy dodatkowo ograniczyć wydatki, do skorzystania z takich usług możemy zachęcić bliskich. W pakiecie medycznym partnerskim i rodzinnym cena prywatnej opieki medycznej dla jednej osoby jest jeszcze niższa.

Ponadto możemy postarać się o zachęcenie kolejnych osób do nabycia pakietów medycznych. Gdy z naszego polecenia skorzysta z nich 7 osób, miesięczny koszt naszego własnego pakietu spadnie do 1zł.

Jeżeli znajdziemy mniej osób zdecydowanych na wykupienie takiej opcji, cena naszego pakietu także zostanie odpowiednio zmniejszona.

obserwator