Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Pracodawcy wysyłają do lekarza

NFZ wydaje więcej na świadczenia zdrowotne mężczyzn niż kobiet. Koszt leczenia wzrasta stopniowo po 55 roku życia mężczyzny, powodem tego są zaniedbania powstałe jeszcze w okresie aktywności zawodowej. Jednak coraz częściej to pracodawcy wysyłają do lekarza.

Według badań przeprowadzonych przez USP Zdrowie „Style zdrowia Polek i Polaków” kobiety więcej uwagi przywiązują nie tylko do swojego zdrowia, ale także do zdrowia swojej rodziny i bliskich. Stawiają na częste kontrole, a do lekarza chodzą zazwyczaj we wczesnym stadium choroby, co pozwala na szybką reakcję i skuteczne leczenie. Mężczyźni dwukrotnie częściej twierdzą, że ich forma jest bez zarzutu, odkładając tym samym w czasie wizytę u lekarza.

Ambasadorzy zdrowia

Według wspomnianego badania Polacy dzielą się na różne grupy pod względem sposobu dbania o zdrowie. Najwięcej jest „poprawnych optymistów”, to aż ¼ społeczeństwa, która stosuje się do zaleceń lekarza i stara się prowadzić zdrowy i zbalansowany tryb życia. Właśnie w tej grupie o 16% więcej kobiet niż mężczyzn wykonuje badania lekarskie. Ponadto kobiety, częściej zostają tzw. „ambasadorami zdrowia” w rodzinie. To osoba, do której pozostali zgłaszają się o poradę i która na bieżąco poszerza swoją wiedzę na temat zdrowia.

Konsekwencje pomijania aspektów zdrowotnych wpływają bezpośrednio nie tylko na życie prywatne, ale i kondycję zawodową, dlatego do roli ambasadorów zdrowia coraz częściej pretendują też pracodawcy.

- Okres aktywności zawodowej, zwłaszcza u mężczyzn, to czas, kiedy łatwo jest zapomnieć o zdrowiu. Tutaj dużą rolę mogą odegrać pracodawcy, dbając o regularne badania swoich pracowników i promując w swoich firmach modę na zdrowy styl życia. Zajmując się ubezpieczeniami zdrowotnymi widzimy w tym zakresie pozytywne zmiany – z roku na rok firmy coraz bardziej interesują się polisami pozwalającymi ich pracownikom w lepszy sposób dbać o zdrowie. Zwłaszcza, że to coraz łatwiejsze, bo obecnie pakiety medyczne są dostępne zarówno dla dużych firm, jak i tych z sektora MSP - mówi Adam Wojtyca, Regionalny Dyrektor Sprzedaży, Saltus Ubezpieczenia.

Zdrowe nawyki

Styl życia i zmiany demograficzne mają duże znaczenie w kontekście wyzwań, jakie obecnie stoją przed publiczną służbą zdrowia. Polska jest najszybciej starzejącym się narodem w UE, ponadto liczba ludności kraju do 2030 roku ma się zmniejszyć o 1,5 mln (będziemy jednak starsi), będzie to miało wpływ na dostępność opieki zdrowotnej. Przez najbliższe lata wzrośnie także grupa osób po 67 roku życia, która wymaga długotrwałego, kosztownego i czasochłonnego leczenia. Służba zdrowia stanie się coraz bardziej przeciążona. Postawa większości kobiet bazująca na profilaktyce, przeprowadzaniu regularnych badań i edukacji jest przydatnym podejściem, które pozwoli dłużej zachować zdrowie bez potrzeby korzystania z długotrwałego leczenia. Nie rozwiąże jednak systemowej niewydolności budżetowej służby zdrowia.

- Dostosowywanie się do zmieniających się okoliczności i potrzeb pacjentów to duże wyzwanie. Łatwiej je realizować prywatnej służbie zdrowia dostarczanej przez ubezpieczenia grupowe. Jednym z takich przykładów udogodnień jest nowoczesna i elastyczna konstrukcja ubezpieczeń medycznych, gdzie stawia się nie na ilość wizyt, ale na ich jakość. Już przy najtańszej opcji, pacjent ma szansę skorzystać z całego wachlarza ponad 300 różnych badań. Ma zatem możliwość leczenia się na to, co akurat mu dolega - mówi Adam Wojtyca z Saltus Ubezpieczenia.

Grupowe ubezpieczenia zdrowotne mogą okazać się przydatnym wsparciem i uzupełnieniem niedomagającej publicznej służby zdrowia. Zwłaszcza, że już teraz specjalistyczna opieka zdrowotna to najbardziej pożądany pozapłacowy benefit wśród pracowników. Rola pracodawców w kształtowaniu prawidłowych postaw i dbaniu o jak najdłuższe utrzymanie pracowników w dobrej formie może okazać się istotna. Po części ze względu na ich cele, a po części ze względu na charakterystykę rynku pracy i presję jaką na pracodawców wywierają pracownicy oczekujący dodatków w postaci ubezpieczeń zdrowotnych.

brandscope