Firma » Biznes

Pracownicy Getin Noble Banku wsparli Warszawskie Hospicjum dla Dzieci

Zakończyła się I edycja charytatywnego projektu „Getin Dzieciom”, którego kluczowym celem było wsparcie hospicjów dziecięcych w Warszawie, Katowicach i we Wrocławiu.

Inicjatywa Getin Noble Banku obejmowała przekazanie środków pieniężnych, a także przygotowanie słuchowiska, dedykowanego najmłodszym pacjentom. Razem z aktorką Magdaleną Różczką pracownicy Banku, wytypowani w wewnętrznym konkursie, udzielili głosu bohaterom najpiękniejszych baśni Andersena. 8 stycznia, podczas warszawskiego finału akcji, organizatorzy przekazali nagrania oraz wsparcie finansowe Fundacji Warszawskie Hospicjum dla Dzieci.

Pierwszym etapem projektu „Getin Dzieciom” był przeprowadzony w listopadzie 2014 r. konkurs lektorski dla pracowników Getin Noble Banku. Zadanie kwalifikacyjne polegało na przesłaniu nagrania autorskiej recytacji wiersza „Lokomotywa” Jana Brzechwy. Spośród 110 zgłoszeń wytypowano 10 finalistów, którzy wzięli udział w profesjonalnej sesji fonograficznej. W grudniu 2014 r. wspólnie z Magdaleną Różczką – znaną aktorką filmową i dubbingową zrealizowali słuchowisko dla najmłodszych. 8 stycznia, w Warszawskim Hospicjum dla Dzieci odbyło się spotkanie, podczas którego przedstawiciele Getin Noble Banku w Warszawie przekazali placówce symboliczny czek, a także kolorowe odtwarzacze MP3 z baśniami dla małych pacjentów.

Akcja „Getin Dzieciom” wpisuje się w stale rozwijany program inicjatyw społecznych Getin Noble Banku. Jednym z jego ważnych elementów jest doroczny Bieg Fair Play. We wrześniu 2014 r. odbyła się druga edycja wydarzenia, w której udział wzięło ponad 3500 pracowników oraz przyjaciół Banku w Katowicach, Warszawie i Wrocławiu. Celem akcji było zebranie środków na rehabilitację i proces leczenia dwójki dzieci pracowniczek firmy. Bank angażuje się również w cykliczny projekt Getin Crew, promujący ideę honorowego dawstwa krwi i szpiku kostnego. Dzięki dużej otwartości i zaangażowaniu pracowników, kalendarz inicjatyw społecznych Getin Noble Banku regularnie poszerzany jest o nowe działania.

Getin Bank